Шмигаль назвав фактори, завдяки яким Україна зробить Європу сильнішою

Україна зробить потужний внесок у майбутнє Європи завдяки низці факторів, одним із яких є найпотужніша армія. Перемога України - це перемога Європи, європейських цінностей та європейської безпеки.

Як передає Укрінформ, на цьому наголосив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час XX щорічної зустрічі Ялтинської європейської стратегії, повідомляє Урядовий портал.

«Майже мільйон ветеранів з досвідом бойових дій. Один із найпотужніших оборонно-промислових комплексів, який зростає в рази щороку. Маємо спроможність виробляти майже 2 мільйони дронів на рік, боєприпаси до них та різні зразки артилерії», - зазначив Шмигаль.

Прем’єр-міністр зазначив, що Україна робить ставку на нові технології, цифровізацію й інновації, і що наша держава є фактором майбутньої безпеки Європи та світу.

«Україна - це також резерв критичної сировини для вільної Європи, для вільного світу. 21 елемент з 30 визначених Європою як критична сировина є в Україні. Літій, графіт, кобальт, нікель, титан. 5% копалин світу тут. Ми готові реалізовувати проекти з переробки та створювати товари з доданою вартістю», - підкреслив очільник уряду.

Як зазначив Шмигаль, останній звіт про майбутнє європейської конкурентної спроможності свідчить про те, що вона знижуватиметься без України. Тому, за його словами, Європа зацікавлена в Україні не менше, ніж Україна зацікавлена в Європі.

«Європейський бізнес прагне захистити ланцюги доданої вартості, перенести виробництва ближче до ринків збуту. Україна найбільш перспективний майданчик. Маємо інфраструктуру, кваліфікований персонал, сусідство з країнами ЄС. Ми здатні бути фабрикою Європи», - зазначив Прем’єр-міністр.

Читайте також: Шмигаль: Не пізніше кінця 2025 року маємо бути готовими до вступу в ЄС

Шмигаль також зауважив, що Україна буде невід'ємною частиною Європейської логістичної системи. Для цього створюється єдиний логістичний простір від Лісабону до Харкова, від Балтійського до Чорного моря.

«Україна є і буде одним із гарантів світової продовольчої безпеки. До початку повномасштабної війни ми забезпечували понад 15% світового експорту кукурудзи, 10% пшениці, 15-20% ячменю і понад 50% сонячної кукурудзи. У середньостроковій перспективі потенціал виробництва агропродукції близько 200 млн тонн. І це дозволить майже вдвічі збільшити обсяг аграрного експорту», - зазначив глава уряду.

Водночас Україна робить ставку на переробку. В перспективі планується переробляти понад 50% врожаю в товари з високою часткою доданої вартості.

Ще одним важливим фактором, який озвучив Шмигаль, є відбудова України. Адже це нові можливості для бізнесу та партнерів. Серед пріоритетів відновлення, за його словами: енергетика, житло людей, соціальна інфраструктура, АПК й розмінування.

Як повідомляв Укрінформ, у зверненні до учасників XX щорічної зустрічі Ялтинської європейської стратегії Володимир Зеленський закликав міжнародних партнерів бути рішучішими й допомогти Україні захистити небо.

Фото: Кабмін