Шмигаль: Не пізніше кінця 2025 року маємо бути готовими до вступу в ЄС

Шмигаль: Не пізніше кінця 2025 року маємо бути готовими до вступу в ЄС

Оновлено
Укрінформ
Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що мета України – не пізніше кінця 2025 року бути готовими до вступу до Європейського Союзу.

Про це глава уряду заявив під час пресконференції у вівторок, 10 вересня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Наша мета амбітна – ми хочемо не пізніше кінця 2025 року бути готовими до вступу до ЄС, але загалом стратегічно ми розуміємо, що наш вступ до Євросоюзу має бути невід’ємною частиною справедливого миру. Це наша стратегічна мета», – розповів Шмигаль.

Він відзначив, що цьому передуватиме титанічна робота. «Треба привести наше законодавство, усі наші підзаконні акти – це десятки тисяч документів у відповідність до директив і правил ЄС. Власне, у цьому полягає великий обсяг технічної роботи. Політичне рішення у нас залишається одне – це рішення країн-членів Євросоюзу про прийняття України в члени ЄС. Цьому передує велика технічна робота, яка не передбачає яскравих політичних заяв, але відбувається щоденна невтомна тиха праця», - сказав глава уряду.

Денис Шмигаль також нагадав, що цього року Україна вже досягла значних успіхів, у сфері євроінтеграції.

«Ми отримали рішення про початок перемовин про вступ до Європейського Союзу, продовжуємо активно цю роботу. Отримали і затвердили переговорну рамку, почали і успішно продовжуємо скрінінг нашого законодавства. Не просто отримали затвердження інструменту Ukraine Facility, але й підготувалися до нього, зробили відповідний план реформ, затвердили унікальний інструмент – «Матрицю реформ», яка лише на цей рік включає понад 400 заходів, які Україна має реалізувати, як наші підписані зобов’язання», – зауважив Перм’єр.

Читайте також: Шмигаль про вступ до ЄС: Деякі переговори будуть складні, передусім - в аграрному секторі

За його словами, Україна дуже швидко пройшла низку етапів на шляху до вступу до ЄС — і етап кандидатства, і етап відкриття перемовин, наразі українській державі потрібно пройти технічний етап цього процесу теж дуже швидко.

«У чому складність і виклик — ми всі етапи проходили дуже швидко, майже екстерном. І етап кандидатства, і етап відкриття перемовин Україна долала з рекордною швидкістю. Зараз нам потрібно пройти цей технічний етап теж із не менш рекордними термінами, щоб бути готовими до вступу у ЄС, до остаточного політичного рішення», - зазначив Прем’єр.

Глава уряду заявив, що українська влада хоче, щоб це рішення стало невід’ємною частиною справедливого миру.

«Тому ми технічно маємо пройти дуже швидко цей етап, у цьому і складність. Просто у швидкості і у роботі 24 на 7 всіх груп експертів», - пояснив Шмигаль.

За його словами, станом на сьогодні Україна не потребує ніяких політичних рішень (щодо процесу вступу до ЄС — ред.), які могли би блокуватись будь-ким із партнерів, зокрема Угорщиною.

«Цей процес є більше технічним і він дійсно дуже складний, бо це - десятки тисяч законодавчих і нормативних актів, які сьогодні потрібно звірити на відповідність директивам ЄС і внести зміни, якщо вони не відповідають директивам, або домовитися з ЄС, що Україна буде жити... у рамках європейських правил, але зі своїми особливостями. У цьому і є процес технічних перемовин, коли звіряють просто параметри нашого та їхнього законодавства», - поінформував він.

Очільник Кабміну сказав, що найбільш відповідальним для української влади зараз є питання відкриття розділів перемовин.

«Це фактично 6 кластерів, 35 розділів. Ми хочемо відкрити до завершення першого півріччя 2025 року всі 35 розділів перемовин. Відкриття перемовин означає, що ми здебільшого пройшли технічний скринінг і знаємо, які зміни будуть проходити. Тобто, власне перемовини — це уже коли ми знаємо, про що ми будемо перемовлятися. Насправді відкриття перемовин — це уже є фінальний етап з цього всього технічного процесу», - пояснив Шмигаль.

За його словами, щодо цього, серед іншого, формуються команди переговірників по кожному з напрямків і експертів.

Він зазначив, що раніше представники української влади провели зустрічі із партнерами, і всі країни-партнери — і Польща, і країни Балтії тощо — всі європейські країни готові надати своїх експертів, які допоможуть Україні пройти цей процес.

«Ми вже мали кілька таких зустрічей з експертами, які будуть допомагати нам. Ми маємо сформувати пул українських експертів, які мають юридичний бекграунд, вільну англійську мову і будуть чітко розуміти рамки, у яких вони будуть проводити ці кроки і ця кількість людей має бути доволі великою. Це — сотні людей, сотні переговірників, які будуть десятки тисяч цих актів звіряти і потім вести ці перемовини», - заявив глава українського уряду.

Шмигаль сказав, що головним переговірником від України, відповідно до указу Президента Володимира Зеленського, визначена Стефанішина.

Читайте також: Уряд створив 36 робочих груп для переговорів про вступ України до ЄС

Він наголосив, що Кабмін разом із Верховною Радою уважно відстежують і забезпечують реалізацію цих заходів, для того, щоб йти чітко у графіку євроінтеграційних реформ.

До того ж, Шимгаль підкреслив, що отримання фінансової допомоги і євроінтеграція взаємопов’язані.

Серед успіхів у взаєминах з Євросоюзом прем'єр також назвав продовження економічного і транспортного безвізів.

«Транспортний безвіз – це те, що потребувало досить великих зусиль. Усі ми бачили протести у Польщі, ми пройшли і здолали цю кризу, сформували політику нового прагматизму з нашими європейським сусідами і тримаємо цей баланс. Кордон з Польщею розблокований. Абсолютно спокійно проїжджають вантажі. Працює є-черга – унікальний інструмент. Особисто був на кордоні, спілкувався з водіями, вони надзвичайно задоволені запровадженням цього цифрового інструменту. Наступні кроки – це реформа нашої митниці», - повідомив Шмигаль.

Як повідомлялося, 25 червня 2024 року, розпочалися офіційні переговори про вступ України до Євросоюзу. Це передостання і найскладніша стадія євроінтеграції. Після неї лишається останній етап – схвалення Радою ЄС, Європарламентом і підписання договору. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-