До лютого 2025 року Україна подасть заявку на приєднання до антикорупційної Конвенції ОЕСР - Єрмак

До лютого 2025 року Україна подасть офіційний запит на приєднання до Конвенції Організації економічного співробітництва (ОЕСР) про боротьбу з хабарництвом та набуття статусу члена робочої групи цієї організації.

Про це під час конференції «Україна на шляху до ОЕСР та приєднання до Конвенції ОЕСР про боротьбу з хабарництвом» сказав керівник Офісу Президента Андрій Єрмак, передає кореспондент Укрінформу.

«Сподіваюся, що у грудні під час пленарного засідання робочої групи ОЕСР, на якому очікується фінальний, четвертий звіт про прогрес наших реформ, наша делегація зможе поінформувати представників 44 країн про те, що ключові реформи завершені, і Україна до лютого 2025 року подасть в ОЕСР офіційний запит на приєднання до Конвенції та набуття статусу члена робочої групи», - зазначив Єрмак.

Він зауважив, що зараз Україна знаходиться на фінішній прямій стосовно приєднання до Конвенції ОЕСР про боротьбу з хабарництвом.

Читайте також: Повноцінне приєднання України до Робочої групи ОЕСР буде індикатором успішності змін у країні - Стефанішина

«Добігає кінця визначений ОЕСР дворічний термін, протягом якого ми мали внести зміни до законодавства для відповідності антикорупційній Конвенції ОЕСР. Всім нам необхідно мобілізувати наші ресурси для того, щоб зміни до законодавства були схвалені. Я хотів би звернутися до присутніх тут представників парламенту з проханням і закликом зробити все від них залежне для успіху нашої майбутньої заявки про приєднання до антикорупційної конвенції ОЕСР», - закликав керівник Офісу Президента. 

Він нагадав, що зараз Україна має в ОЄСР статус перспективного члена та «чіткий маршрут у вигляді програми ОЕСР для України, яка вказує шлях переговорів до членства».

«Рух до членства в ЄС та ОЕСР дозволяє нам модернізувати нашу країну, гарантувати рівні права й можливості для всіх. З думкою про це в липні 2022 року Президент України утворив робочу групу з приєднання до робочої групи ОЕСР з питань хабарництва. У серпні того ж року уряд направив до ОЕСР запит про отримання статусу учасника. У серпні 2022 року ми провели перше публічне обговорення наших намірів на заході за участі генерального секретаря ОЕСР та Прем’єр-міністра України. Коли ми починали роботу у нашій робочій групі, ми розуміли, що перед нами велике і складне завдання», - зауважив Єрмак.

З ці два роки, за його словами, робоча група та її секретаріат, утворений при НАБУ, провели титанічну роботу. 

Читайте також: Держдеп готовий допомогати Україні на шляху до приєднання до конвенції ОЕСР про боротьбу з хабарництвом

«Розроблено і представлено дві концепції реформи відповідальності юридичних осіб, спільно з народними депутатами внесено до Верховної Ради законопроєкти з питань відповідальності юридичних осіб та заборони уникнення оподаткування неправомірної вигоди. Проведено понад 50 зустрічей, засідань, фокусгруп з питань розробки та доопрацювання змін до законодавства», - зазначив Єрмак.

Як повідомлялося, генеральний секретар ОЕСР Матіас Корманн заявив, що навіть під час війни економічні перспективи України вселяють оптимізм. На пленарному засіданні Конференції з відновлення України в Берліні у червні 2024 року він заявив, що його структура реалізує в Україні чотирирічну програму, підтримує амбітний порядок денний структурних реформ і зосереджується на допомозі в оптимізації можливостей для економічного відновлення.