У Страсбурзі відкрилися слухання щодо фінансової та військової допомоги Україні

У Страсбурзі у вівторок відкрилися слухання щодо фінансової та військової допомоги Україні.

На відкритті слухань виступив виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Європа має залишатися об’єднаною, щоб зупинити Росію в її жорстокій війні, яка триває вже третій рік. Це грубе порушення міжнародного права і являє екзистенційну загрозу також для європейської безпекової архітектури. Україна бореться за своє виживання, використовуючи легітимне право на самозахист, відповідно до Хартії ООН. Українська боротьба є також боротьбою за Європу. Якщо не зупинити путінський режим, він може легко спробувати атакувати інші країни, ймовірно, країни-члени ЄС. Тож ми не можемо сприймати європейську безпеку як даність», - наголосив Домбровскіс.

Він нагадав, що Україна потребує невідкладної військової допомоги для самооборони і такою ж мірою економічної допомоги для підтримки ліквідності та продовження експорту на зовнішні ринки через «коридори солідарності ЄС».

«Станом на зараз, навіть в умовах війни, Україна продовжує реформи на шляху до членства в ЄС», - додав Домбровскіс.

Читайте також: Шмигаль та Домбровскіс обговорили енергетичні санкції проти Росії

Представник Єврокомісії подякував Європарламенту за продовження допомоги для України та за ухвалення відповідної резолюції на її підтримку під час першої сесії у липні цього року.

Як повідомлялося, від початку повномасштабного російського вторгнення в Україну Європарламент зайняв чітку позицію на підтримку політичної, економічної та військової допомоги для України, для реалізації її законного права на самооборону. Новий склад Європарламенту, сформований цього року за підсумками європейських виборів, підтвердив цю позицію та під час першого пленарного засідання у липні ухвалив першу резолюцію на підтримку України.