Шмигаль та Домбровскіс обговорили енергетичні санкції проти Росії

Шмигаль та Домбровскіс обговорили енергетичні санкції проти Росії

Укрінформ
Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та Виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс під час телефонної розмови обговорили питання енергетичних санкцій проти РФ та отримання Україною 50 млрд доларів від використання заморожених російських активів.

Про це Шмигаль повідомив у Телеграмі, передає Укрінформ.

Прем’єр-міністр підкреслив, що “запроваджені Україною санкції не порушують Угоду про асоціацію з ЄС, а реакція словацької та угорської сторін є вкрай політизованою та маніпулятивною”. 

За його словами, “Україна завжди відкрита до конструктивної співпраці з країнами-членами ЄС, зокрема з Угорщиною та Словаччиною”.

Очільник уряду наголосив, що справжню загрозу цим країнам несе Росія, яка шляхом енергетичного шантажу намагається уникнути справедливих санкцій. 

Також він висловив вдячність Єврокомісії за політику обмеження російських енергоресурсів та підтримку країн ЄС, які активно диверсифікують свої енергетичні потоки.

Під час розмови також йшлося про рішення саміту G7 про надання Україні 50 млрд доларів від російських конфіскованих активів. 

“Завдяки цьому важливому рішенню ми зможемо пройти наступний рік. Вдячні ЄС та особисто Валдісу Домбровскісу за лідерство в цьому питанні. Розраховуємо, що вже наприкінці цього року ці кошти будуть доступні Україні”, - підкреслив глава уряду.

Читайте також: Україна відкрита до консультацій щодо транзиту нафти «Лукойлу» - МЗС

Також Прем’єр-міністр подякував Єврокомісії за вже отримані 8 млрд євро в межах програми Ukraine Facility.

"Загалом цього року за програмою розраховуємо отримати 16 млрд євро та аналогічну суму — наступного року. Ця допомога має вирішальне значення для забезпечення стійкості та стабільності України в умовах повномасштабної війни”, - заявив очільник уряду.

Як повідомляв Укрінформ, Шмигаль під час перемовин із премʼєр-міністром Словаччини Робертом Фіцо закликав його відмовитися від використання російської нафти.

Фото: Телеграм / Денис Шмигаль

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-