Переговори про вступ до ЄС: делегація НАЗК доповіла у Брюсселі про антикорупційні реформи

Фото

У Брюсселі делегація Національного агентства з питань запобігання корупції у межах переговорного процесу щодо членства України в Європейському Союзі підготувала доповіді щодо проведення антикорупційних реформ.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє НАЗК.

У Брюсселі 17-19 вересня відбулися двосторонні сесії Україна-ЄС в межах переговорного процесу щодо членства України в Євросоюзі.

Триденна зустріч Європейської комісії та України була зосереджена на главі 23 "Судова влада та основоположні права" (кластер 1 "Основи процесу вступу до ЄС").

Українська делегація підготувала доповіді про реформи в антикорупційній політиці.

Переговорна група з питань антикорупційної політики на чолі з головою НАЗК Віктором Павлущиком доповіла про наближення українського законодавства до права ЄС та міжнародних практик у цій царині, результати реалізації Україною антикорупційної політики.

У своєму аналізі Єврокомісія акцентувала увагу на заходах та результатах, досягнутих за останні п’ять років, зокрема на виконанні Державної антикорупційної програми, ухваленої у 2023 році, і Стамбульського плану дій Організації економічного співробітництва та розвитку.

Також йшлося про ефективність розслідування корупційних справ правоохоронними та судовими органами, зокрема випадків корупції на найвищому рівні, вплив війни Росії проти України та воєнного стану на антикорупційні реформи і співпрацю антикорупційних органів тощо.

Крім того, розглядалися заходи і результати роботи НАЗК у сфері запобігання корупції, зокрема у питаннях декларування майна, автоматизації перевірки декларацій, прозорості фінансування політичних партій та виборчих кампаній, конфлікту інтересів, захисту викривачів корупції тощо.

Результати зустрічі стануть базою для розроблення дорожньої карти та подальшого плану дій з питань верховенства права, який слугує індикатором відкриття переговорного кластеру "Основи".

При цьому жодний переговорний розділ ЄС не буде завершений, поки не будуть виконані контрольні показники, зокрема у межах розділу 23 "Судова влада та основоположні права", підкреслили в НАЗК.

За словами Павлущика, "Україна наразі проходить чи не найскладніший серед усіх європейських країн шлях до членства в ЄС. Адже ми мусимо робити реформи і наближатися до законодавства та норм Євросоюзу, відстоюючи водночас право на свою незалежність, потерпаючи від війни, розвʼязаної Росією. Ми як країна робимо дуже багато в напрямку захисту прав людини, верховенства права, протидії корупції".

Він підкреслив, що Україна зробила колосальний крок вперед, і цей прогрес не можна не помітити.

"Головне - не зупинитися і продовжувати цей шлях, як би складно не було", - наголосив Павлущик.

Читайте також: Шмигаль про вступ до ЄС: Деякі переговори будуть складні, передусім - в аграрному секторі

До складу української делегації на чолі з віцепрем'єр-міністром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольгою Стефанішиною увійшли близько 300 представників міністерств та інших державних інституцій, зокрема антикорупційних та правоохоронних органів, органів судової влади.

До складу делегації, відповідальної за переговори щодо антикорупційного політики, також увійшли заступник голови НАЗК Дмитро Калмиков, керівниця управління міжнародного співробітництва НАЗК Світлана Пилипець, заступниця керівника відділу правового аналізу та нормопроектування департаменту антикорупційної політики НАЗК Тетяна Завгородня.

Зустрічі проходили у змішаному форматі: онлайн та офлайн.

Як повідомляв Укрінформ, НАЗК отримало доступ до мережевої платформи Європолу SIENA, що значно спростить виявлення активів за кордоном.

Фото: НАЗК