МЗС - про статус Криму: Це не предмет для обговорення чи компромісів

Крим - це Україна, і територіальна цілісність нашої держави ніколи не була і не може бути предметом для обговорення чи компромісів.

Про це йдеться в коментарі «щодо неприйнятних пропозицій на тему майбутнього статусу Автономної Республіки Крим і міста Севастополь», оприлюдненому МЗС України, передає Укрінформ.

«На боці України наші Сили оборони, партнери, Статут ООН та міжнародне право. Крим – це центр ваги європейської архітектури безпеки. Її повноцінне відновлення можливе лише після повної деокупації всієї території України, включно з українським півостровом», - зазначається в повідомленні.

МЗС очікує подальшої рішучої підтримки партнерів, щоб примусити Росію повернутися до поваги до міжнародного права і Статуту ООН, вивести свої війська та озброєння з усієї суверенної території України та відновити її територіальну цілісність, а також притягнути РФ до відповідальності за агресію проти України і за всі скоєні злочини.

Читайте також: Ташева прокоментувала слова Сікорського про передачу Криму під мандат ООН

Наголошується, що всі зусилля мають бути спрямовані на те, аби швидше досягти цих цілей, «а не задовольняти, у той чи інший спосіб, апетити Кремля за рахунок інтересів України і міжнародного права».

У міністерстві нагадали, що Володимир Зеленський у рамках Формули миру запропонував чітке бачення досягнення всеохоплюючого, справедливого та тривкого миру для України та світу.

«Запрошуємо всіх, хто поважає міжнародне право та Статут ООН, доєднатися до зусиль зі впровадження Формули миру як єдиного шляху до відновлення справедливого та сталого миру в Європі», - додали в МЗС.

Читайте також: Меджліс про заяву Сікорського: обговорювати майбутнє Криму слід за участі України та корінного народу

Як повідомлялося, міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив під час дискусії на 20-й щорічній зустрічі YES у Києві, що Крим відіграє вирішальну роль у можливих мирних переговорах між Україною та Росією. Тому одним із варіантів розв'язання питання щодо півострова може стати передача його під мандат ООН для підготовки «чесного референдуму».