Шмигаль та фон дер Ляєн домовилися провести спільне засідання Кабміну й Колегії Єврокомісії

Фото

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн домовилися провести спільне засідання Кабінету міністрів України та Колегії Єврокомісії.

Про це у Телеграмі повідомив глава уряду, інформуючи про результати зустрічі з Урсулою фон дер Ляєн у Києві. 

«Домовилися наприкінці цього або на початку наступного року провести в Києві спільне засідання уряду України та Колегії Єврокомісії», - повідомив Шмигаль.

Крім того, він подякував за фінансову допомогу в межах програми Ukraine Facility

«Отримали вже 12 млрд євро. Сподіваємося до кінця року отримати усі очікувані 16 млрд євро. Наступного року розраховуємо на підтримку в такому ж обсязі», - додав прем’єр-міністр.

Він зазначив, що Україна розраховує на започаткування фінансового інструменту для нашої держави у новому бюджеті ЄС на 2028-2034 роки. 

«Пропонуємо збільшити фінансову пропозицію для нашої держави з 200 до 400 млрд євро та запровадити окрему бюджетну програму», - додав очільник українського уряду.

Читайте також: Фон дер Ляєн оголосила про «зимовий план» ЄС для України

Шмигаль висловив вдячність Урсулі фон дер Ляєн та Європейській комісії за започаткування нової програми макрофінансової підтримки на суму 35 млрд євро.

«Цінуємо швидке виділення перших 1,4 млрд євро з надприбутків від російських активів на оборону нашої держави. Розраховуємо на використання без обмежень і затримок коштів з Фонду допомоги Україні в межах EPF для компенсації державам-членам ЄС витрат на закупівлю озброєння для України від українських виробників», - додав рем’єр-міністр. 

За його словами, під час зустрічі також обговорили план Єврокомісії , що передбачає 10 конкретних кроків солідарності з Україною в енергетиці: постачання засобів резервного живлення, установок для децентралізованої генерації і збільшення можливостей імпорту електроенергії з ЄС.

Читайте також: Зеленський назвав основні теми переговорів з Урсулою фон дер Ляєн

«Щиро вдячний пані президенту Єврокомісії за особисте лідерство в прискоренні євроінтеграційних процесів, за підтримку України у всьому спектрі питань. Ми всі впевнені, що наші спільні зусилля зроблять Україну та Європейський Союз сильнішими та успішнішими», - підкреслив Шмигаль.

Як повідомляв Укрінформ, у п’ятницю до української столиці із візитом прибула президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

Фото: Телеграм / Денис Шмигаль