Зеленський назвав основні теми переговорів з Урсулою фон дер Ляєн

Зеленський назвав основні теми переговорів з Урсулою фон дер Ляєн

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський заявив, що ключовими темами переговорів у Києві з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн стали доступ до російських заморожених активів, підтримка енергетики ЄС та фронту і дипломатична взаємодія.

Про це глава держави заявив під час спільної пресконференції у Києві з президенткою Єврокомісії, передає кореспондент Укрінформу.

«Пріоритети очевидні – оборона України, наших позицій, наших воїнів, тиск на Росію. Це цілком справедливий тиск. Підтримка нашої стійкості - України і всієї Європи. Особливо актуальне зараз перед зимою питання - енергетика, захист та відновлення об’єктів нашої інфраструктури», - розповів Зеленський.

Він наголосив, що Росія жодного дня не припиняє терористичні удари по наших електростанціях й іншій критичній та соціальній інфраструктурі. «Одних лише керованих авіабомб застосовується щонайменше сотня щодня. Тож чим більший рівень підтримки України зараз, тим швидше буде відновлення», - відзначив Президент.

Він виокремив п’ять головних тем, про які йшлося під час переговорів у форматах один на один та з делегаціями.

«Перше – це безпекова підтримка. Критично важливе повноцінне використання коштів Європейського фонду миру та Фонду допомоги Україні для сталої передбачуваної підтримки наших Сил оборони», - сказав Зеленський.

Він зауважив, що важливо, аби у цьому процесі не було «будь-якого блокування – це те, що прямо впливає на нашу здатність захищатися і захищати життя всіх наших людей і українські позиції на фронті».

Друге, за словами глави держави, це енергетика.

«Сьогодні ми детально обговорили, що може бути зроблено разом, яке постачання потрібне, які на це потрібні кошти. Оперативність реалізації всіх наших домовленостей має визначальне значення», - сказав Зеленський.

Він особливо подякував за оголошення вчора додаткової підтримки від ЄС для України на суму близько 160 мільйонів євро.

«Це кошти саме для підготовки до зими, і 100 мільйонів із них надаються з доходів від замороження російських активів», - зазначив Президент.

За його словами, сторони під час переговорів обговорювали посилений захист особливо важливих енергетичних об'єктів і фінансування цього захисту.

Третій пункт – використання російських активів, наголосив Зеленський.

«Це справедливо, щоб кожен знайдений заморожений актив у різних юрисдикціях почав працювати на захист від агресії Росії. На політичному рівні загальне рішення є, потрібен механізм реалізації. Це має бути відчутним для державного бюджету України вже найближчими місяцями», - розповів він.

Четвертим пунктом, за словами Президента, стали переговори про вступ, які вже активно тривають.

«Обговорили і графік нашого діалогу та проведення наступного саміту Україна-Євросоюз», - відзначив він.

П’ятим питанням став тиск санкціями на Росію.

«Не можна давати агресорам можливості адаптуватися до нашого тиску. Це означає не лише обмежувати будь-які схеми обходу санкцій, але вводити нові. Наступний, 15-й пакет санкцій проти Росії має продовжити загальну європейську політику – це те, що не дозволяє російській агресії розростись», - сказав Зеленський.

Читайте також: Фон дер Ляєн у Києві: Євросоюз надасть Україні позику в €35 мільярдів

Окремо він подякував Урсулі фон дер Ляєн за домовленість про європейську підтримку для програми шкільного харчування в українських школах. «Це те, що буде відчутно для мільйонів українських дітей та їх сімей», - наголосив глава держави.

Як повідомлялося, у п’ятницю до української столиці із візитом прибула президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

Цей її 8-й візит до Києва за часів повномасштабної війни.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-