Глобальна система управління має бути змінена в інтересах народів планети - прем'єр Бельгії

Глобальна система управління та глобальна фінансова архітектура, які використовує сьогодні людство, мають бути докорінно змінені, в інтересах всіх народів планети та з опорою на Загальну Декларацію прав людини ООН.

Про це сьогодні у Нью-Йорку під час виступу з трибуни Саміту майбутнього, який відбувається в рамках заходів Генеральної Асамблеї ООН, заявив прем'єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Прийшов час, щоб змінити глобальну систему управління та створити міжнародну фінансову архітектуру, яка працюватиме для всіх, особливо для найбільш вразливих. Жодна з цілей, що визначені в Пакті майбутнього, не буде досягнута, якщо ми не зможемо досягти прогресу у цій сфері. Поточна система, хоча й надає інструменти для глобального розвитку, відображує також зростаючу нерівність між державами. Бельгія виступає серед лідерів та віддає голос за покращення ефективності багатосторонньої системи», - сказав бельгійський керівник.

Він зауважив, що сьогодні людство стикається із величезними викликами, включаючи прискоренням кліматичних змін, пандемії та війни, які вражають мільйони людей. Тож настав час для світових лідерів виконати власні зобов’язання, подолати те, що розділяє народи, та спільними зусиллями, разом, покращити добробут людей на планеті.

Читайте також: Прем’єр Болгарії: Рада Безпеки ООН потребує модернізації для реагування на виклики часу

«Перш за все, нам треба дотримати свої зобов’язання щодо міжнародного порядку, основаного на правилах. Ми маємо вести за собою прикладом, дотримуючись міжнародного права та Хартії ООН, з повагою до прав, викладених в універсальній Декларації з прав людини. Дотримання цього документу довгий час дозволяло запобігати конфліктам, створювати сприятливе середовище для розвитку сучасних технологій, та для включення громадянського суспільства у процеси прийняття рішень», - зазначив Александр Де Кроо.

Він визнав, що людство наразі стикається із глобальним «сповзанням» від дотримання прав людини. Лідери деяких країн світу дедалі частіше ставлять інтереси понад цінностями, консервативні та популістські рухи утискають права жінок та дівчат, спроби переписати універсальні права людини продовжуються роками.

«Ми маємо чинити спротив цьому регресу. Захисники прав людини мають бути захищеними, має бути забезпечена свобода висловлювань, а політики мають нести відповідальність», - зауважив прем'єр-міністр Бельгії.

За його словами, сектор державного фінансування міжнародного розвитку має бути поєднаним зі зростаючим фінансуванням з приватного сектору, щоб фінансувати стале та інклюзивне зростання, яке має бути більш стратегічним, здатним відповідати на глобальні виклики та дисбаланси багатосторонньої системи.

Александр Де Кроо зазначив, що виклики, з якими сьогодні стикається людство, є неминучими, але існує колективна воля для їх подолання. Це знайшло відображення у Пакті майбутнього, який спрямований на досягнення результатів.

Читайте також: Нинішні глобальні кризи серйозніші за інтереси окремих країн чи регіонів - прем'єр Греції

«Бельгія готова зробити свій внесок, щоб ООН 2.0 стала реальністю, щоб створити більш яскраве та більш справедливе майбутнє для наших народів та для всієї планети», - додав керівник бельгійського уряду.

Як повідомляв Укрінформ, Генеральна Асамблея ООН схвалила в неділю головний документ Саміту майбутнього, так званий «Пакт майбутнього», попри спротив Росії. Цей документ у 42 сторінки відображує наміри країн щодо розв’язання глобальних проблем – від воєнних конфліктів і зміни клімату до штучного інтелекту й реформування ООН і глобальних інституцій.

В понеділок на Саміті майбутнього, що відбувається у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку, виступить Президент України Володимир Зеленський.

Фото: facebook.com/alexanderdecroo