Росія продовжує підривати світову продовольчу безпеку - Боррель

Росія продовжує створювати загрози для судноплавства у Чорному морі та підривати світову продовольчу безпеку, завдавши удару по українському судну, що перевозило зерно до Єгипту та знаходилося на час ракетної атаки в економічній зоні Румунії. Такі дії Росії отримали адекватну відповідь з боку України.

Про це сьогодні у Нью-Йорку під час пресконференції за підсумками неформальної зустрічі міністрів закордонних справ ЄС, яка відбулася в кулуарах Генасамблеї ООН, заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Росія продовжує підривати світову продовольчу безпеку. Ми вже тривалий час говоримо про продовольчу безпеку, але ці загрози продовжуються. Нещодавній випадок – вони (росіяни) завдали удару по судну, яке транспортувало українське зерно до Єгипту, у Чорному морі, в економічній зоні Румунії, – не в територіальних водах, але в економічній зоні. Цей корабель, що прямував до Єгипту, був вражений російською ракетою. Україна відреагувала на цю ситуацію, відповідно до власного права на самооборону та до статті 51 Хартії ООН», - сказав Жозеп Боррель.

Читайте також: Пошук миру в Україні є можливим виключно за поваги до Хартії ООН – Боррель

Він нагадав, що у багатьох випадках російські дрони і ракети продовжували наближатися до кордонів європейських країн, а інколи – входити у повітряний простір країн-членів ЄС. Високий представник ЄС назвав таку поведінку «дуже ризикованою», та наголосив на необхідності надання Україні подальшої негайної допомоги.

«Протягом минулих днів українці зруйнували важливі склади російського озброєння, дуже глибоко на російській території, у деяких випадках, - на відстані 500 кілометрів від кордону. І це були важливі успіхи для української армії. Здатність підірвати великі склади боєприпасів на відстані у 500 кілометрів, - це дійсно суттєва військова спроможність», - зауважив високий представник ЄС.

Як вже повідомляв Укрінформ, у Нью-Йорку розпочинає роботу чергова, 79 сесія Генеральної Асамблеї ООН. 22-23 вересня, перед початком дискусій високого рівня, відбувся Саміт майбутнього, на якому країни світу погодили так званий Пакт майбутнього, який визначає головні напрямки реформування ООН та підвищення ефективності її роботи.

24-28 та 30 вересня відбудуться традиційні загальні дебати високого рівня. Тема цьогорічних дебатів - «Нікого не залишити осторонь: спільні дії в ім'я миру, сталого розвитку та людської гідності для нинішнього і майбутніх поколінь»