Пошук миру в Україні є можливим виключно за поваги до Хартії ООН – Боррель

Пошук миру в Україні є можливим виключно за поваги до Хартії ООН – Боррель

Укрінформ
З наближенням зими Європейський Союз буде нарощувати допомогу для України в енергозабезпеченні, щоб не дозволити Путіну занурити країну у холод і темряву, і водночас - шукати шляхи до миру, досягнення якого є можливим лише за поваги до положень Хартії ООН.

Про це сьогодні у Нью-Йорку, перед початком неформальної зустрічі міністрів закордонних справ ЄС, яка вже традиційно відбувається в кулуарах Генасамблеї ООН, заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я буду координувати підхід країн-членів Європейського Союзу у багатьох питаннях, зокрема, щодо війни в Україні та ситуації на Близькому Сході. Щодо війни в Україні, - ми мали зустріч, що присвячена ситуації з енергетикою в Україні. Це критична ситуація. Путін продовжує бомбардувати інфраструктуру, що виробляє електрику й енергію для українців. Майже дві третини енергетичних спроможностей були зруйновані. Я переконаний, що він (Путін) намагається зламати волю українців, зануривши їх у холод та темряву під час зими», - сказав Жозеп Боррель.

«Ми маємо збільшити нашу допомогу для України, та шукати миру, але дуже враховуючи, що це загарбницька війна, де є агресор та жертва агресії. Тож рішення може ґрунтуватися лише на повазі до Хартії ООН», - додав високий представник ЄС.

Читайте також: Зеленський і Шольц обговорили наближення миру в Україні

Він повідомив, що сьогодні у неформальній зустрічі європейських міністрів вперше бере участь новопризначений міністр закордонних справ України Андрій Сибіга.

Жозеп Боррель зауважив, що Генасамблея ООН відбувається в часи, коли у світі відбувається велика кількість криз, які засвідчили небачену раніше неповагу до міжнародної системи правил та до їх імплементації.

«Промінь світла вчора з’явився з Пактом майбутнього, який продемонстрував велику потребу у багатосторонності. Це означає, що всі мають право голосу, і всі мають бути почуті. Світ має враховувати інтереси всіх, а не лише великих сил. Ми, європейці, маємо особливу відповідальність за ситуацію у світі. Багатостороння система, коли вона працює, приносить мир і стабільність», - зазначив головний європейський дипломат.

Як повідомляв Укрінформ, Нью-Йорку розпочинає роботу чергова, 79 сесія Генеральної Асамблеї ООН. 22-23 вересня, перед початком дискусій високого рівня, відбувся пройде Саміт майбутнього, на якому країни світу погодили так званий Пакт майбутнього, який визначає головні напрямки реформування ООН та підвищення ефективності її роботи.

24-28 та 30 вересня відбудуться традиційні загальні дебати високого рівня. Тема цьогорічних дебатів - «Нікого не залишити осторонь: спільні дії в ім'я миру, сталого розвитку та людської гідності для нинішнього і майбутніх поколінь»

Фото: Europa Press

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-