У середньостроковій перспективі Європа та Росія житимуть у форматі Холодної війни - політолог

Ексклюзив

Колишніх прагматично-конструктивних відносин між Європою й Росією в середньостроковій перспективі не буде, скоріше йтиметься про формат Холодної війни з потенційними військовими ризиками.

Таку думку висловив у коментарі Укрінформу політолог Володимир Фесенко, відповідаючи на запитання, як розуміти нещодавню заяву президента Франції Еммануеля Макрона про «нову форму організації Європи» та «переосмислення відносин із РФ після війни в Україні».

«Це лише його чергова заява. Не кожна заява Макрона втілюється в життя. І свої чудові ідеї він може втілити в життя лише якщо отримає підтримку інших європейських лідерів», – зазначив Фесенко.

За його словами, озвучена Макроном теза про нову форму організації Європи свідчить про те, що він має намір і далі активно просувати свій проєкт політичної спільноти Європи, яка охоплює, крім ЄС, й інші країни Європи.

«Йому вже вдалося досягти певних успіхів у реалізації цього проєкту, але перспективи залежать від подальших взаємин між США та ЄС, ситуації в ЄС і НАТО, безпекової ситуації в Європі внаслідок війни між Росією й Україною, подальшого майбутнього самого Макрона після завершення його президентства. Ключову роль у європейській політиці, як і раніше, буде відігравати Європейський Союз», – констатує політолог.

У цілому ж, вважає експерт, переосмислення європейських відносин із Росією вже відбувається.

Читайте також: Європа має відповісти силою і єдністю на спроби Путіна відновити імперію - Боррель

«Але подальший розвиток цього процесу залежатиме від того, як і на яких умовах завершиться війна, ступеня подальшої агресивності РФ по відношенню до НАТО та ЄС. Колишніх прагматично-конструктивних відносин між Європою й Росією як мінімум в середньостроковій перспективі, в наступні 5-10 років, не буде. Скоріше між ними буде формат Холодної війни з потенційними військовими ризиками. Але серед європейських політиків і навіть поміж європейських лідерів завжди будуть "корисні ідіоти Путіна", які закликатимуть до відновлення конструктивних і взаємовигідних відносин із Росією. Однак у тій самій середньостроковій перспективі, в наступні 5-10 років, вони будуть у меншості й не визначатимуть політику ЄС і загальну європейську політику», – переконаний Фесенко.

Як повідомлялося, 22 вересня президент Франції Еммануель Макрон заявив, що після війни необхідно буде переосмислити відносини усієї Європи з Росією, а також подумати про нову форму організації Європи.