Європа має відповісти силою і єдністю на спроби Путіна відновити імперію - Боррель

Європа має відповісти силою і єдністю на спроби Путіна відновити імперію - Боррель

Укрінформ
Демократичні сили Європи 75 років тому об’єдналися в оборонному Альянсі, щоб відповісти на тоталітарні загрози від СРСР, і саме силою та єдністю Європа та весь демократичний світ мають відповісти на загрози, які сьогодні виходять від Росії і Путіна, який має намір відновити імперію та підкорити сусідів.

Про це у Вашингтоні під час виступу на слуханнях щодо оборони ЄС під егідою аналітичного центру Інститут Гудзона заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«75 років тому, у 49 році, відбулася визначна подія. Тоді був деблокований Берлін, який перетворився на лінію фронту між демократією і тоталітарними режимами. Сьогодні ця лінія фронту – Україна. В Україні буде вирішено майбутнє європейської безпеки», - наголосив Боррель.

Він нагадав, що 75 років тому демократичні країни відповіли на загрози, що виходили від тоталітарного СРСР, єдністю і силою. Вони керувалися висловом Уїнстона Черчилля, що росіяни найбільше цінують силу та найбільше зневажають слабкість, особливо військову, і що будь-які спроби умиротворення з ними не працюють. Саме тоді, 75 років тому, вільні демократичні держави Європи, разом з Америкою, взяли зобов’язання в рамках колективної оборони, і утворили НАТО.

«В той же час, коли завершилася «холодна війна», ми вірили, що свобода, мир і демократія були не лише єдино можливим майбутнім, але й що вони перетворилися на даність, що їх надалі не треба захищати. Сьогодні президент Байден говорив саме про це – що свобода і мир не можуть сприйматися як даність, вони мають свою ціну», - зауважив високий представник ЄС.

Читайте також: Прем’єр Індії обговорив із канцлером Австрії наміри Путіна та перспективи миру в Україні

Головний європейський дипломат нагадав, що демократичні країни світу кволо реагували, коли Путін у 1999 році розправлявся з Чечнею. Їх реакція була слабкою у 2008 році, коли Путін вдерся у Грузію, і половинчастою, коли він анексував Крим у 2014 році.

«Ми не хотіли бачити те, що було очевидним. Путін хоче, щоб Росія знову домінувала над своїм сусідством. Путін не відмовився від російських імперіалістичних амбіцій, і це є проблемою. Росія все ще поводиться як імперія. Путін хоче відновити імперію, буть то царська або радянська імперія», - заявив Боррель.

Він також зауважив, що Європа, нарешті, прокинулася у лютому 2022 року, коли росіяни почали бомбардувати Київ та інші міста України. Саме тоді з’ясувалося, що Європа недостатньо готова, щоб відповісти на цей новий виклик. Саме тоді ЄС прийняв безпрецедентні рішення з підтримки України, вперше у власній історії надавши зброю та військове обладнання країні, що перебуває у стані війни. Ще одним важливим рішенням ЄС стали масовані інвестиції в розвиток європейської оборонної промисловості й підвищення потенціалу та рівня взаємодії між збройними силами країн-членів.

«75 років тому Радянський Союз постав як загроза для свободи й демократії в Європі. Ми відповіли на це із єдністю та силою. І сьогодні єдина річ, яку ми можемо зробити – слідувати таким же шляхом», - наголосив високий представник ЄС.

Як повідомлялося, цього тижня у Вашингтоні відбувається ювілейний 75-й саміт НАТО, одним з головних питань якого є нарощування військової допомоги для України. ЄС на цьому форумі представляють президент Європейської ради Шарль Мішель та високий представник ЄС Жозеп Боррель.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-