Визнання депортації кримських татар геноцидом: у Зеленського закликають підписати петицію до Бундестагу

Представництво Президента у Криму закликає підписати петицію до Бундестагу про визнання депортації кримських татар 1944 року геноцидом.

Про це Представництво повідомляє у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"Закликаємо підписати петицію до Бундестагу Німеччини про визнання депортації кримських татар 1944 року геноцидом", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що керуючись положеннями Конвенції ООН, масову депортацію кримських татар вже визнали геноцидом Україна (2015 рік), Латвія, Литва (2019), Канада (2022) та Польща (2024).

18 травня 1944 року за наказом Сталіна з Криму був примусово депортований корінний народ — кримські татари. Близько 200 тисяч жінок, дітей та літніх людей у вагонах для худоби вивозили на примусові роботи до віддалених районів Сибіру та Центральної Азії. Понад 46% кримських татар загинуло в перші роки депортації від голоду, хвороб, каторжних робіт та нелюдських умов життя. Загалом Росія протягом останніх майже трьох століть проводить цілеспрямовану політику колонізації Криму та винищення корінного населення півострова.

Підписати петицію можна за посиланням.

Читайте також: Сейм Польщі засудив геноцид кримських татар в 1944 році

Як повідомляв Укрінформ, активісти збирають голоси під петицією до Бундестагу за визнання геноцидом депортації кримських татар 1944 року. Збір підписів триває до 22 жовтня. Петиція ініційована Кримським культурним центром «КЕРМЕН» у Німеччині (Krimer-Kulturzentrum«KERMEN»).