Зеленський назвав принципи, на яких має бути завершена війна і розкритикував «альтернативні»

Президент Володимир Зеленський у виступі на дебатах 79-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН у вівторок назвав принципи, на яких має бути завершено російську війну проти України.

Про це передає власний кореспондент Укрінформу.

«Ми повинні відновити ядерну безпеку. Енергія повинна перестати використовуватися як зброя. Ми повинні забезпечити продовольчу безпеку. Нам потрібно повернути додому всіх наших полонених солдатів і цивільних осіб, можливо, депортованих до Росії. Ми повинні дотримуватися Статуту ООН і гарантувати наше право, право України на територіальну цілісність і суверенітет, як і будь-якої іншої країни» – сказав він.

За його словами, необхідно вивести російських окупантів, що покладе край воєнним діям в Україні, і притягнути до відповідальності винних у воєнних злочинах.

«Ми повинні запобігти екоциду й зупинити руйнування природи, викликане війною. І ми не повинні допустити повторення цього російського вторгнення», – додав він.

Президент нагадав, що два роки тому запропонував комплексну стратегію припинення війни – і гарантії безпеки, представивши Формулу миру для світових лідерів.

За його словами, Україна хоче закінчити цю війну більше, ніж будь-хто у світі.

«Росія – країна, що більш як у двадцять разів перевищує Україну за територією, хоче ще більше землі… – це божевілля – і захоплює її день за днем, бажаючи знищити свого сусіда. І для цього Росія знайшла дуже особливих приятелів – Північну Корею та Іран, показовий вибір друзів», – сказав Президент.

Тепер кожен сусід Росії у Європі та Центральній Азії відчуває, що війна може прийти і до них, додав він.

Зеленський подякував майже сотні країн і міжнародним організаціям, котрі підтримали Формулу миру.

Читайте також: Зеленський на Радбезі ООН: Росію можна лише примусити до миру, Путін не зупиниться сам

За його словами, на Саміті миру, який «нагадував Генеральну асамблею ООН», усі були рівні. «Це те, що Росія ненавидить найбільше і не може контролювати, тому Росія каже, що Формула миру їй не підходить», – вказав він.

Президент наголосив, що зустрічався з лідерами Індії, Гватемали, Японії, Італії, Туреччини, Фінляндії, Канади, Парагваю, Словенії, Німеччини та інших країн. «Це абсолютно різні частини світу і різні політичні устрої, але їх об'єднує одне розуміння: мир потрібен, і це має бути справжній, справедливий мир», – зазначив Зеленський.

Він зауважив, що «дехто пропонує альтернативні, половинчасті плани врегулювання – так звані «набори принципів». Але це не лише ігнорує інтереси і страждання українців та реальність, «а й дає Путіну політичний простір для продовження війни й тиску на світ, щоб узяти під контроль більше країн», підкреслив Зеленський.

За його словами, будь-які паралельні чи альтернативні спроби – це, по суті, спроби досягти затишшя, а не припинення війни.

Читайте також: У МЗС Китаю не коментують заяви Зеленського про використання Росією супутників КНР

«І, можливо, хтось хоче отримати Нобелівську премію для своєї політичної біографії за заморожене перемир'я замість справжнього миру, але єдині призи, які Путін дасть вам натомість, - це ще більше страждань і катастроф», – сказав Зеленський.

Якщо хтось шукає альтернативи будь-якому з пунктів Формули миру або намагається ігнорувати будь-який із них, це, швидше за все, означає: він сам хоче зробити частину того, що робить Путін, – пункт, який вони ігнорують, розкриває бажання, яке вони приховують, пояснив Зеленський.

За словами Президента, коли «китайсько-бразильський дует намагається перерости в хор голосів» із кимось у Європі, Африці, пропонуючи щось альтернативне повному і справедливому миру, «виникає питання – у чому полягає справжній інтерес?». «Усі повинні розуміти: ви не будете посилювати свою владу за рахунок України», - додав він.

Президент пояснив, що світ уже проходив через колоніальні війни та змови великих держав за рахунок тих, хто менший. «Українці ніколи не приймуть, ніколи не змиряться з тим, чому хтось у світі вважає, що таке жорстоке колоніальне минуле, яке сьогодні нікого не влаштовує, може бути нав'язане Україні зараз замість нормального, мирного життя», – підкреслив Зеленський.

Читайте також: Ердоган на зустрічі з Зеленським: Готові бути посередниками для справедливого та тривалого миру

Як повідомляв Укрінформ, Президент Зеленський буре участь у заходах високого рівня 79-ї сесії Генеральної асамблеї ООН. У понеділок він виступив на Саміті майбутнього, у вівторок – на засіданні Ради безпеки ООН з питань підтримання миру і безпеки України.

Фото: ОП