Президент Чехії в ООН закликав посилити тиск на Росію для припинення війни

Міжнародна спільнота має посилити тиск на Росію з метою примусу її до припинення війни проти України, а також приєднатися до спільного комюніке Саміту миру у Швейцарії.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив президент Чехії Петр Павел у виступі на пленарному засіданні Генеральної асамблеї ООН у Нью-Йорку.

"Разом ми повинні посилити тиск на Росію, щоб вона припинила несправедливу і жорстоку війну. Мирний саміт у Швейцарії чітко підтвердив, що мир в Україні має ґрунтуватися на міжнародному праві та принципах суверенітету і територіальної цілісності", - сказав він.

Президент Чехії вказав на те, що цинічність політики Росії та її незацікавленість у справжніх мирних переговорах має глобальні наслідки. "Вони включають порушення ядерної безпеки, зменшення продовольчої та енергетичної безпеки, а також підрив заснованого на правилах міжнародного порядку. Чехія закликає тих, хто ще не підтримав наші спільні зусилля, оцінити можливість підписання спільної декларації, узгодженої на мирному саміті у Швейцарії", - додав він.

За словами Павела, досі багато хто з тих країн, які "прагнуть стати шанованими регіональними чи глобальними гравцями", вирішили промовчати.

"Але повагу не можна нав'язати, її можна лише заслужити. Не забуваймо, що вагання посилює агресора. Якщо ви мовчатимете щодо несправедливості та агресії, незабаром з'являться інші, які стоятимуть у черзі, щоб побачити, як далеко вони можуть зайти у перекручуванні міжнародних правил на свій розсуд", - наголосив він.

Читайте також: Президент Чехії про російську війну: Членство у Радбезі ООН не дає карт-бланш

Як повідомляв Укрінформ, на швейцарському курорті Бюргеншток 15-16 червня проходив перший Саміт миру. На ньому обговорювалися ядерна безпека, продовольча безпека та гуманітарний вимір – обмін полоненими та повернення викрадених українських дітей. Результати саміту будуть передані Росії.

Учасники Саміту миру у спільному комюніке наголосили, зокрема, на неприпустимості використання ядерної зброї в Україні, неприпустимості використання продовольчої безпеки як зброї та заявили про необхідність повного обміну військовополоненими.

Фото: x.com/prezidentpave