Деколонізація Росії буде гарантією неповторення війн - Чубаров

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров вважає, що деколонізація Росії та здобуття прав поневоленими народами, включно з правом на самовизначення, будуть гарантіями неповторення війн.

Про це він сказав на пресконференції "Визнання Україною Дагестану окупованою територією. Формування комітету "З визволення Дагестану з-під окупації Росії", що відбулася в Укрінформі.

"Коли ми кажемо про повоєнний справедливий мир, ми не можемо і неповинні ігнорувати невідʼємне право поневолених народів Росії на самовизначення на власних територіях. У яких формах, у якому статусі, чи, можливо, й у формі незалежної, суверенної держави – це вже вирішувати народам, що проживають у нинішніх кордонах Росії", – сказав Чубаров.

За його словами, РФ керує поневоленими народами за допомогою насилля, а війна проти України є ще одним інструментом контролю над ними. 

"Деколонізація Росії і здобуття багатьма народами Росії невід’ємних прав, включно з правом на самовизначення, будуть тими гарантіями неповторення війн та агресій, що можуть іти від Москви", – наголосив політик.

Читайте також: У Києві презентували Каунаську резолюцію, яку підписали поневолені народи Росії

Голова Меджлісу додав, що Україна робить усе можливе для підтримки поневолених народів РФ, та висловив впевненість у потенціалі Дагестану стати незалежною державою за умови, якщо всі автохтонні народи реалізують своє право на самовизначення і дійдуть згоди щодо форми незалежного Дагестану.

Як повідомляв Укрінформ, у червні Світовий конгрес українців підтримав Каунаську резолюцію із закликом до міжнародної підтримки самовизначення поневолених Росією народів та засудженням її агресивної колоніальної політики.