СКУ підтримав Каунаську резолюцію про поневолені Росією народи

СКУ підтримав Каунаську резолюцію про поневолені Росією народи

Укрінформ
Світовий конгрес українців підтримав Каунаську резолюцію, яка стала результатом роботи першого світового конгресу Антиімперського блоку народів (АБН) і закликає до міжнародної підтримки самовизначення поневолених Росією народів та засуджує її агресивну колоніальну політику.

Як передає Укрінформ, про це повідомив сайт СКУ.

Окрім представників СКУ, які, зокрема, долучилися до керівних органів Антиімперського АБН, делегатами Конгресу були керівники національно-визвольних рухів поневолених народів: Татарстану, Ічкерії, Башкортостану, Ойрат-Калмикії, Черкесії, Ерзянь-Мастор, Бурятії, Карелії та інших. Присутні обговорили шляхи налагодження співпраці між об’єднаннями поневолених народів та закордонним українством. Особливу увагу приділили обговоренню ролі України як «Рамштайну» для поневолених народів.

«Сьогодні Росія здійснює геноцид української нації в ході загарбницької війни, вона ж здійснює геноцид поневолених нею народів, через системне пригнічення та асиміляцію, позбавляючи їх політичних, громадянських, культурних, соціальних та економічних прав. Тому наш ворог спільний. Це – Росія, її імперсько-колоніальна конструкція «тюрми народів», заснована на людиноненависницькій ідеології «русского міра». Ми проголошуємо спільну боротьбу за гарантоване нам міжнародними пактами право на самовизначення і цією метою об’єднуємося в Антиімперський Блок Народів», – йдеться в тексті резолюції. 

Підсумок Конгресу – Каунаська резолюція – визначає стратегічні завдання та принципи діяльності АБН, наголосили організатори заходу.

«Існування колоніальної Росії – загроза миру та світовій безпеці. Результатом нашої визвольної війни має стати повалення російської колоніальної імперії та постання на її руїнах національних держав, що будуватимуть своє вільне життя на засадах міжнародного права, взаємоповаги та миру. Свобода народам! Свобода людині», – підсумовується в тексті документа. 

Як повідомляв Укрінформ, у литовському Каунасі 21-22 червня відбувся установчий Світовий конгрес Антиімперського блоку народів, на якому було підписано резолюцію, що окреслила завдання та принципи роботи АБН. Каунаську резолюцію 26 червня представили в Києві.

Фото: abn.org.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-