Сибіга обговорив із Сійярто План перемоги Зеленського

Міністри закордонних справ України та Угорщини Андрій Сибіга та Петер Сійярто обговорили шляхи досягнення тривалого миру та покарання Росії, а також План перемоги Президента Володимира Зеленського.

Про це заявив глава МЗС України на спільній із угорським колегою пресконференції в Будапешті, передає кореспондент Укрінформу.

«Першочергове питання, яке ми обговорили сьогодні на зустрічах – це неспровокована повномасштабна війна Росії проти України та шляхи досягнення всеосяжного, справедливого і тривалого миру, відновлення територіальної цілісності та суверенітету України – і ми вдячні Угорщині за підтримку територіальної цілісності та суверенітету нашої країни – покарання Росії за звірства, скоєні в Україні, зокрема і за злочин агресії», – сказав Сибіга.

Міністр зазначив, що поінформував Сійярто про ситуацію на фронті та на тимчасово окупованих територіях, подякував Угорщині за ухвалення 14 пакетів санкцій ЄС проти Росії і гуманітарну допомогу.

Україна також вітає участь угорської сторони в проєктах із відбудови, підтримку українців в Угорщині, навчання військових медиків та приєднання Будапешта до Коаліції з протимінної діяльності, зауважив глава МЗС.

Читайте також: Глава МЗС Австрії в ООН: Не може бути ніяких переговорів про Україну без України

Сторони обговорили Формулу миру та План перемоги. Очільник української дипломатії висловив сподівання, що Угорщина продовжить підтримку українських ініціатив і сприятиме їхній якнайшвидшій реалізації.

Переговори у форматі тет-а-тет тривали близько години, вдвічі довше від запланованого. Після їх завершення розпочалися переговори у розширеному форматі за участі делегацій.

Як повідомляв Укрінформ, міністр закордонних справ Андрій Сибіга 30 вересня відвідує з робочим візитом Угорщину для участі в двосторонніх переговорах з угорським колегою Петером Сійярто.

Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак анонсував представлення Плану перемоги України українцям без деяких закритих деталей.

Фото: Х / UKR Embassy in HUN