Гібридні дії Росії не завадять підтримці України з боку ЄС - Боррель

Заява

Євросоюз продовжуватиме підтримку України попри гібридні дії Росії проти країн ЄС та його партнерів, що є черговим проявом неповаги РФ до міжнародного порядку та до міжнародного права.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві Високого представника ЄС Жозепа Борреля від імені всіх 27 країн-членів ЄС.

«Європейський Союз та його країни-члени рішуче засуджують російську кампанію гібридних дій, яка набуває дедалі більшої інтенсивності, та спрямована проти ЄС, його країн-членів та проти партнерів. Такі дії знову ілюструють російську безрозсудну та безвідповідальну поведінку, її неповагу до міжнародного порядку, що оснований на правилах, та до міжнародного права», - йдеться у документі.

Як зазначається у заяві, країни ЄС виявили збільшення активності Росії у здійсненні широкого спектру гібридних дій проти ЄС та його країн-членів, включаючи кібернетичні атаки, інформаційні маніпуляції та зовнішні втручання, випадки підпалів, вандалізму та диверсій, що, серед іншого, спрямовані проти об’єктів критичної інфраструктури.

Читайте також: Німецька контррозвідка попередила про активізацію хакерів ГРУ

Крім того, Росія намагається використовувати мігрантів в якості важелів тиску на західні країни. РФ вдається й до інших шкідливих дій, включаючи підрив супутникових ліній комунікації, порушення європейського повітряного простору, здійснення фізичних атак проти осіб на території ЄС.

«Такі шкідливі дії є частиною широкої та скоординованої гібридної кампанії, що скеровується Росією у спробі розділити наші суспільства, дестабілізувати та ослабити ЄС, його країни-члени та їх стійкість, а також підірвати нашу підтримку для України та її спроможності до самооборони. Такі спроби не досягнуть успіху: ми будемо діяти об’єднано та рішуче, щоб відповісти на них, та притягнути нападників до відповідальності. Наша підтримка для України буде залишатися міцною й непохитною, так довго, як це буде необхідним», - наголошується у заяві Високого представника ЄС.

Боррель нагадав, що після прийнятого сьогодні рішення щодо запровадження цільових правових рамок для запровадження обмежувальних заходів ЄС за дестабілізуючі дії Росії, ЄС може притягувати до відповідальності тих, хто організовує та виконує такі недружні вчинки, підтримує або отримує користь від дестабілізуючих дій Росії по усьому світу, а також спрямовувати санкції проти тих, хто приєднується до таких гібридних атак або підтримує їх.

Читайте також: Сплеск дезінформації в Європі відбувся після вторгнення Росії до України - Герасим'юк

«Ми будемо продовжувати зміцнювати нашу стійкість, тісно співпрацювати з нашими партнерами, та повною мірою використовувати Інструментарій ЄС з боротьби проти гібридних загроз, включаючи дипломатичні й обмежувальні заходи та інші інструменти, з метою запобігати, стримувати та відповідати на гібридні дії Росії», - зазначив Боррель.

Як повідомлялося, сьогодні Рада ЄС запровадила новий правовий режим санкцій проти осіб та установ РФ, причетних до підривної гібридної діяльності на території ЄС. Для суб’єктів таких обмежувальних дій буде здійснюватися заморожування фінансових активів, будь-яким європейським особам та установам буде заборонено надавати таким підсанкційним суб’єктам будь-які фінансові ресурси або послуги. Крім того, фізичним особам буде заборонено в’їзд до ЄС або транзит його територією.