Сплеск дезінформації в Європі відбувся після вторгнення Росії до України - Герасим'юк

Сплеск дезінформації в Європі відбувся після вторгнення Росії до України - Герасим'юк

Укрінформ
Хвиля дезінформації у країнах Європи піднялася після того, як Росія вдерлася на територію України. Одним із найбільших джерел дезінформації є Телеграм.

Про це заявила голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим’юк в ефірі марафону "Єдині новини", передає Укрінформ.

"Кожна країна по-своєму переживає через сплеск дезінформації. Але всі як один говорять, що активна хвиля піднялася після того, як Росія вторглася до України. Всі країни, і Молдова як наша сусідка зокрема, тривожаться через те, що відбувається, бо очікують у себе подібного", - сказала вона.

Герасим'юк поінформувала, що зараз перебуває на регіональному заході з питань регулювання медіа у Кишиневі. Подія об'єднала медіарегуляторів, зокрема, з Боснії та Герцеговини, Великобританії, Естонії, Латвії, Молдови, Ірландії, Північної Македонії. Учасники зібралися, аби поділитися досвідом у боротьбі з дезінформацією, а також знайти способи створення надійної медійної екосистеми та зменшення рівень токсичності цієї екосистеми.

Читайте також: Проти соцмережі Х можуть висунути колективний позов за дискримінацію

На думку голови Нацради, одним із найбільших розповсюджувачів дезінформації є Телеграм.

"Через цифрові платформи люди, на жаль, зараз отримують багато дезінформації. Ми є свідками подій навколо Телеграм-каналів. Через Телеграм-канали заходить найбільше токсичної інформації на людей, які по всьому світу ним користуються. Звичайно, переважно це стосується російськомовних користувачів", - сказала вона.

Герасим'юк підкреслила, що необхідно навчати людей, як користуватися медіа, як розуміти, звідки надходить інформація, хто стоїть за кожним медіа, хто його фінансує. За її словами, у Молдові думають про те, як моніторити, хто стоїть за блогерами та інфлюєнсерами.

Читайте також: Україна під час повномасштабної війни зазнала більш як 600 кібератак

Герасим'юк додав, що боротися з дезінформацією можна шляхом наповнення медіапростору перевіреними фактами. Також до цього процесу можна долучити блогерів.

Як повідомляв Укрінформ, Глави МЗС України Дмитро Кулеба, Молдови Міхай Попшой та Румунії Лумініца Одобеску підписали спільну заяву і меморандум про взаєморозуміння щодо боротьби з інформаційними маніпуляціями та іноземним втручанням.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-