Туреччина відстоює повернення окупованих територій Україні - радник Ердогана

Туреччина підтримує територіальну цілісність, суверенітет і незалежність України, на всіх платформах наголошує на тому, що повернення окупованих територій, включаючи Крим, є вимогою міжнародного права.

Про це йшлося на зустрічі заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла, який перебуває з візитом у Туреччині, з головним радником президента Туреччини Ялчином Топчу

“Туреччина, яка підтримує територіальну цілісність, суверенітет і незалежність України, також на всіх платформах відстоює, що повернення окупованих територій, включаючи Крим, є вимогою міжнародного права. Туреччина прагне, щоб триваюча окупація та війна в Україні, Газі та Лівані закінчилися, і твердо виступає за це на всіх міжнародних платформах, робить свій внесок у забезпечення постійного миру в нашому регіоні та світі для майбутнього всього людства”, - сказав Ялчин Топчу.

Наріман Джелял розповів про події та ситуацію в окупованому Росією Криму, про гоніння та утиски проти кримських татар, порушення прав людини та злочини, які вчиняє РФ на півострові.

Це перша поїздка Джеляла в Туреччину після звільнення з російського полону.

“Обшуки, затримання відбуваються постійно. Затриманих засуджують до тривалих термінів ув'язнення, де вони перебувають в незадовільних, нелюдських умовах... Були випадки, коли політичних в'язнів старших 60 років доставили в суд у незадовільному стані здоров'я”, - розповів Наріман Джелял.

Читайте також: Джелял: Моє звільнення - результат великої праці, яку потрібно продовжувати

Присутні висловили сподівання, що Туреччина, зокрема в особі президента Ердогана, посприяє звільненню кримських татар, які перебувають у російському полоні за сфабрикованими справами, також військовополонених та цивільних українців.

“Окрім звільнення політичних в'язнів, говоримо і про наших військовополонених, про цивільних, які перебувають у найжорстокіших умовах через те, що захищали на фронті свою батьківщину, за свою позицію. Тут дуже важливим є поєднання зусиль як держави, так і громадянського суспільства. В Україні громадські організації роблять дуже багато для захисту прав громадян України”, - сказав на зустрічі радник посольства України в Туреччині Денис Золотарьов.

У зустрічі взяли участь представниці Центру прав людини ZMİNA.

Читайте також: Президенти Фінляндії та Туреччини обговорили шляхи досягнення миру в Україні

Як повідомляв Укрінформ, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял вирішив долучитися до боротьби за звільнення всіх українських полонених, зокрема своїх земляків.