Німеччина надасть Україні у 2025 році військову підтримку на €4 мільярди - Шольц

Німеччина надасть Україні у наступному році пряму військову допомогу на 4 млрд євро, а ще до кінця цього року ФРН разом із партнерами надасть Україні пакет підтримки на 1,4 млрд євро.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це повідомив Федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц під час спільної з Президентом України Володимиром Зеленським заяви для ЗМІ у Берліні.

"Ми також продовжимо нашу військову підтримку України в наступному році, і в бюджеті вже передбачено 4 млрд євро у вигляді прямої двосторонньої допомоги", - сказав він.

Шольц вказав на те, що ФРН надала Україні новий пакет військової допомоги на 600 мільйонів євро, який включає п'яту систему ППО IRIS-T, бронетехніку, гаубиці, артилерійські боєприпаси та безпілотники.

"До кінця року ми також надамо Україні ще один пакет військової допомоги на суму близько 1,4 мільярда євро за підтримки наших партнерів – Бельгії, Данії та Норвегії. Це, серед іншого, додаткові системи протиповітряної оборони IRIS-T та Skynex, зенітні танки Gepard, самохідні та колісні гаубиці, основні бойові танки, бронемашини, бойові безпілотники, радари та артилерійські боєприпаси", - додав канцлер.

Він вказав на те, що Німеччина надає Україні найбільшу військову підтримку з усіх країн Європи і продовжить це робити й надалі.

Також Шольц вказав на фінансово-економічну підтримку України з боку "Групи семи" та Євросоюзу.

"Все це свідчить про дві речі. По-перше, Україна може на нас покластися. По-друге, це – чіткий сигнал Путіну, що гра у затягування часу не спрацює. Ми не відступимо у своїй підтримці України. Ця рішучість, ця твердість є також основою, на якій ми будемо спільно вивчати всі можливості для шляхів до справедливого і тривалого миру для України", - наголосив глава німецького уряду.

Він додав, що погоджується з Президентом України, що після Саміту миру у Швейцарії у другій такій конференції вже має брати участь Росія. При цьому він підкреслив, що мир в Україні "може бути досягнутий лише на основі міжнародного права".

"Ми не приймемо мир під диктатом Росії", - сказав він.

Читайте також: Зеленський: Дуже важливо, щоб наступного року допомога Німеччини не зменшилась

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський прибув у п’ятницю до Берліна на зустріч з канцлером ФРН Олафом Шольцом.

Під час зустрічі, як очікується, Зеленський представив Шольцу План Перемоги. Переговори спочатку пройдуть віч-на-віч, потім у розширеному колі.

У таких же форматах пройде зустріч з Федеральним президентом Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром, який прийме Зеленського після його перемовин з канцлером.

Це – четвертий візит Володимира Зеленського до ФРН з початку 2024 року.