Припинилося державне фінансування партії «Голос» - НАЗК

Верховний Суд підтвердив правомірність рішення НАЗК щодо припинення державного фінансування політичної партії «Голос».

Як передає Укрінформ, про це повідомила пресслужба Національного агентства з питань запобігання корупції.

«Сьогодні, 11 жовтня 2024 року, Касаційний адміністративний суд (у складі Верховного Суду, - ред.) виніс постанову у справі № 855/3/24, якою підтвердив правомірність рішення Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) щодо припинення державного фінансування політичної партії «Голос». Постанова є остаточною та оскарженню не підлягає. Це означає, що політична партія у цьому скликанні більше не отримає коштів державного фінансування на здійснення статутної діяльності», - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що до кінця цього року партія мала б отримати понад 57 млн грн (за два квартали).

У відомстві нагадують, що в червні 2024 року НАЗК припинило фінансування політичної партії «Голос» через недостовірні відомості у звітах на майже 5 млн грн.

«Зокрема, низку суттєвих порушень виявлено у звітах політичної партії «Голос» про майно, доходи та зобов’язання фінансового характеру (далі – звіт) за III – IV квартали 2020 року», - зазначили в Агентстві.

Також, за інформацією НАЗК, у двох квартальних звітах за 2020 рік політична партія «Голос» внесла до звіту недостовірні відомості на загальну суму 4 млн 726 тис. 500 грн. Це є підставою для припинення державного фінансування статутної діяльності партії.

«Відповідно до закону «Про політичні партії», повторне вчинення порушення, що полягає у поданні до НАЗК звіту, який містить недостовірні відомості про витрати політичної партії на суму понад 20 розмірів мінімальної заробітної плати (станом на 01.01.2020 – 94 460 грн) є підставою для ухвалення рішення про припинення державного фінансування партії (наказ № 167/24 від 25 червня 2024 року)», - пояснили в Нацагентстві.

Читайте також: Голова НАЗК - про декларацію голови Хмельницької МСЕК: Ми не могли подивитися, що лежить у тумбочці

Як повідомляв Укрінформ, наразі у провадженні НАЗК перебуває 13 переданих матеріалів про можливі ознаки кримінальних правопорушень стосовно центральних та місцевих осередків парламентських партій.

Фото: U-LEAD з Європою