Захід може змінити розрахунки Путіна, якщо зробить Україну сильнішою - Столтенберг

Партнери України не повинні дозволити російському диктатору Володимиру Путіну залякати себе, натомість вони можуть змінити його розрахунки.

Про це заявив колишній генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг в інтерв’ю німецькому виданню Spiegel, передає Укрінформ.

«Не варто обманювати нас російськими погрозами. Росія з самого початку заявляла, що постачання зброї Заходом неприйнятне. Але ми доставили зброю. Ми не можемо припинити підтримку через російські погрози… Ми не зможемо змінити Путіна. Але я думаю, що ми можемо змінити його розрахунки, якщо зробимо Україну якомога сильнішою», - сказав Столтенберг.

Він назвав складними міркування серед союзників щодо дозволу атакувати західною зброєю будь-які цілі у глибині Росії, водночас висловив переконання, що Україна має право на захист, що включає атаки на законні військові цілі на території РФ.

Ексгенсек НАТО також підкреслив, що лише Україна може вирішити, коли настав момент для серйозних чи навіть мирних переговорів з Москвою і які для цього мають бути передумови.

Читайте також: ЄС відповість на російські атаки проти України посиленням її підтримки - Боррель

«Ми всі хочемо, щоб ця війна закінчилася. Але закінчення війни не обов’язково принесе мир, тому що російська окупація – це не мир. Завдання полягає в тому, щоб припинити війну, щоб Україна могла вижити як суверенна та незалежна держава. Путіна треба переконати, що він не може досягти своїх цілей на полі бою. Щоб досягти цього, ми маємо надавати більшу підтримку Україні», - заявив Столтенберг.

Він знову повторив, що відсутність військової підтримки полегшила для Росії вторгнення в Україну. Тоді союзники вважали, що краще триматися поміркованого курсу.

«Було надто мало розуміння необхідності надання військової та фінансової допомоги для побудови потужної української армії та запобігання російському вторгненню. Це була помилка», - визнав ексгенсек Альянсу і закликав не повторювати подібних помилок.

Столтенберг назвав російське вторгнення в Україну в лютому 2022 року найважчим моментом під час своєї 10-річної каденції очільника Північноатлантичного альянсу. При цьому визнав, що сама атака не була несподіванкою.

«Ми знали, що Росія збирається напасти на Україну, ми бачили підготовку. Але, звісно, було шоком бачити вторгнення, яке тоді відбулося, усі страждання та збитки в Україні. Це був болісний момент для всіх нас, момент, який я ніколи не забуду», - сказав він.

Читайте також: Якби НАТО давало Україні достатньо зброї після 2014 року, вторгнення РФ могло б не бути - Столтенберг

Столтенберг досі вважає, що спроби налагодити відносини з Кремлем, навіть після окупації Криму, були правильними. Водночас колишній очільник Альянсу додав, що на тлі багаторічних змін у Росії та дедалі більш агресивної поведінки Путіна НАТО зміцнила власну спільну оборону. Зараз важливо, за оцінкою Столтенберга, не допустити того, щоби в Москви виникали якісь неправильні оцінки щодо готовності Альянсу.

«Ми інвестуємо в нашу військову силу не для того, щоб вести війну, а щоб запобігти їй. Інакше не тільки Росія, але й ніхто не сприйме нас серйозно», - підсумував Столтенберг.

Як повідомлялось, в лютому наступного року Столтенберг перебере на себе функцію голови Мюнхенської безпекової конференції. Наразі він активно працює над книгою мемуарів, у якій хоче відобразити свою роботу на посаді генсека НАТО в 2014-2015 роках.

Фото: НАТО