ЄС відповість на російські атаки проти України посиленням її підтримки - Боррель

ЄС відповість на російські атаки проти України посиленням її підтримки - Боррель

Укрінформ
Європейський Союз має лише один спосіб, як відповідати на посилення атак Росії проти України. На російські удари по суднах із українським зерном та по енергетичній інфраструктурі ЄС відповість нарощуванням допомоги для України.

Про це в Люксембурзі, перед початком засідання Ради міністрів ЄС із закордонних справ, заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні ми обговоримо Україну і Близький Схід - в обох випадках ситуація погіршується. В Україні зерновий експорт знову перетворюється на проблему. Росія атакує кораблі – маємо вже три такі випадки, коли судна, що транспортують зерно, були атаковані росіянами. Ми маємо посилити нашу підтримку – це єдине можливе рішення з нашого боку», - зазначив Боррель.

Він повідомив, що сьогодні міністри продовжуватимуть дискусію, як розблокувати виплати в рамках Європейського фонду миру (понад 6 млрд євро допомоги для України були заблоковані Угорщиною – ред.), та як посилити протиповітряну оборону в Україні.

«Ми маємо розірвати це коло – вони (росіяни – ред.) руйнують, ми поновлюємо. Ми маємо уникати руйнувань. Зима вже майже настала, удари по електричній системі тривають, і війна продовжується. Українці чинять спротив, але їм потрібно більше підтримки. Сьогодні міністри закордонних справ обговорять це. Ми вислухаємо нового міністра закордонних справ України, і, я сподіваюся, приймемо певні рішення з метою збільшення нашої підтримки», - зазначив високий представник ЄС.

Він нагадав, що напередодні всі 27 країн ЄС після довгої дискусії прийняли заяву, яка засуджує удари Армії оборони Ізраїлю по об’єктах Тимчасової місії ООН в Лівані (UNIFIL), та нагадав, що ця місія розгорнута в країні за рішенням Ради Безпеки ООН, але не з ініціативи генерального секретаря цієї організації.

Водночас Боррель звернув увагу на продовження бойових дій у Газі, де гуманітарна ситуація вже перетворилася на катастрофу. У цьому контексті, за його словами, ЄС продовжує закликати до негайного припинення вогню по всьому регіону Близького Сходу, щоб запобігти переростанню конфлікту в повномасштабну війну.

Високий представник ЄС зауважив, що серед інших питань міністри обговорять ситуацію у Венесуелі та розвиток партнерства між ЄС і Марокко.

Читайте також: На фоні агресії Росії проти України ЄС має більше інвестувати в оборонні технології - Боррель

Як повідомлялося, сьогодні в Люксембурзі відбувається зустріч у форматі Ради міністрів ЄС із закордонних справ, головними питаннями якої є продовження допомоги для України та ситуація на Близькому Сході. Як очікується, до дискусії європейських міністрів по Україні в онлайн форматі приєднається міністр закордонних справ України Андрій Сибіга.

Серед інших питань, які обговорять міністри, розвиток подій та виборчі процеси у Молдові та у Грузії, ситуація в Азербайджані, у Вірменії та у Венесуелі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-