Україна відкидає звинувачення у постачанні безпілотників повстанцям у Малі - МЗС

Міністерство закордонних справ відкидає звинувачення, поширені деякими міжнародними ЗМІ, щодо нібито причетності України до постачань БПЛА повстанцям у Малі.

Відповідний коментар оприлюднений на сайті зовнішньополітичного відомства, передає Укрінформ.

"Україна рішуче відкидає звинувачення, які останнім часом поширили деякі міжнародні ЗМІ, у нібито причетності нашої держави до постачань БПЛА повстанцям у Малі. Ми також категорично заперечуємо усі звинувачення, які періодично лунають з вуст високопосадовців Республіки Малі та Республіки Нігер, у нібито причетності України до «співпраці з терористами», «постачанні терористам озброєння та наданні їм інформації», «підтримці Україною терористичної коаліції» тощо", - наголошується у документі.

МЗС підкреслює, що у попередніх заявах надало розлоге спростування таких звинувачень та висловило жаль з приводу рішення Малі та Нігеру розірвати дипломатичні відносини з Україною на підставі "надуманих та нічим не обґрунтованих припущень".

"У цьому контексті відкидаємо також усі звинувачення на адресу України у нібито причетності нашої держави до потрапляння до регіону Сахелю озброєння та військової техніки, яка постачається Україні її союзниками для протидії триваючій збройній агресії Російської Федерації", - йдеться у заяві.

Читайте також: У столиці Малі понад 70 людей загинули внаслідок атак джихадистів

Дипломати нагадали, що з перших місяців повномасштабного російського вторгнення саме Україна ініціювала запровадження розгалуженої системи моніторингу та контролю над озброєнням, яке постачається західними партнерами. Окрім міжнародних, державних та відомчих механізмів моніторингу використання західної зброї в Україні запроваджений також парламентський контроль у цій сфері. 

За понад два з половиною роки російського вторгнення західні партнери не виявили жодного випадку нецільового використання наданого нашій державі озброєння та військової техніки, наголошує МЗС.

"У контексті безпідставних звинувачень урядів Малі і Нігеру на адресу України закликаємо припинити поширення неправдивої інформації, яка повторює брехливі наративи пропаганди держави-агресора Росії, спрямовані на дискредитацію нашої держави та виправдання неспровокованої, невиправданої і незаконної війни РФ проти України. Залишаємо за собою право захищати честь, гідність та законні інтереси України усіма наявними політико-дипломатичними засобами", – заявили у зовнішньополітичному відомстві.

Водночас підкреслюється, що Україна залишається налаштованою до подальшої розбудови взаємовигідних відносин з усіма державами Африки "на засадах рівності, невтручання у внутрішні справи, поваги до суверенітету та територіальної цілісності країн у міжнародно визнаних кордонах, неухильного дотримання міжнародного права, Цілей та Принципів Статуту ООН".

Читайте також: Розгром «вагнерівців» у Малі: повстанці-туареги заперечили допомогу від України

Французьке видання Le Monde опублікувало статтю, у якій стверджується, що Україна нібито надає підтримку повстанцям на півночі Малі. Зокрема, зазначається, що нібито з літа 2024 року повстанці-туареги з руху CSP використовують українські безпілотники. 

Як повідомлялося, 5 серпня уряд Малі оголосив про розрив дипломатичних відносин із Україною, мотивуючи це нібито підтримкою дій повстанців-туарегів, які розгромили колону малійських військових і російських найманців з ПВК "Вагнер".

Міністерство закордонних справ України назвало це рішення "недалекоглядним та поспішним" і відкинуло звинувачення у нібито "підтримці Україною міжнародного тероризму".

Згодом уряд Нігеру ухвалив рішення про розрив дипломатичних відносин з Україною через "солідарність з урядом і народом Малі".