НАТО робить все, щоб Україна приєдналася до Альянсу у «вірний час» - Рютте

Союзники по НАТО ознайомилися з Планом перемоги Президента Зеленського та продовжать його обговорення у четвер ввечері, коли відбудеться зустріч Україна-НАТО на рівні міністрів оборони.

Союзники роблять все, щоб підготувати Україну до членства в НАТО, але цей день прийде «у вірний час».

Про це сьогодні у Брюсселі на пресконференції перед початком зустрічі міністрів оборони Альянсу заявив генеральний секретар НАТО Марк Рютте, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми обговорили План перемоги між союзниками, він, без сумніву, буде на столі цього тижня, у четвер, коли матимемо зустріч НАТО-Україна з міністрами оборони… Тож разом ми робимо Україну сильнішою, більш взаємосумісною з НАТО, робимо все, щоб підготувати її до входження у Альянс. Переконаний, що вся ця робота створює міст до членства в НАТО. Україна приєднається до НАТО, коли прийде вірний час. Ми обговоримо це також під час розгляду Плану перемоги Зеленського», - наголосив Рютте.

Читайте також: Рютте: НАТО не залякають погрози Росії

Він нагадав, що на саміті у Вашингтоні союзники погодилися, що шлях України до членства в НАТО є незворотним, і що Україна є ближчою до НАТО, ніж будь-коли раніше. Союзники ухвалили широкий пакет допомоги, створили окреме Командування НАТО у Вісбадені, яке буде координувати безпекову допомогу та тренування для України, взяли на себе фінансові зобов’язання надати Україні військову допомогу у 40 мільярдів євро наступного року. Багато країн-союзниць підписали з Україною двосторонні безпекові угоди.

«Моє тверде переконання, що одного дня Україна буде членом НАТО. І я буду аплодувати, коли цей день прийде. Також є дуже зрозумілим, що Путін або Росія не мають слова у цьому питанні, жодного права вето, вони не можуть впливати на ці обговорення. Тож це справа союзників – обговорити між собою, як просуватися вперед», - додав Рютте.

Читайте також: Зеленський у Раді розкрив деталі Плану перемоги України

При цьому він утримався від визначення будь-яких дат щодо реалізації положень представленого Україною Плану перемоги, та зауважив, що цей документ є багатогранним, потребує ретельного розгляду на рівні країн-союзниць.

Як повідомлялося, завтра у Брюсселі розпочинається дводенна зустріч міністрів оборони країн Північноатлантичного Альянсу, одним з головних питань якого буде продовження підтримки України. Як очікується, у цій зустрічі візьме участь міністр оборони України Рустем Умєров.

Фото: АА