Президент ПА НАТО пояснив, чому Україні зараз не дають запрошення до Альянсу

У НАТО переконані, що Україна вже ступила на «невідворотну стежку», яка приведе її до вступу до Північноатлантичного альянсу, але їй спочатку потрібно вирішити питання відновлення суверенітет над своїми територіями.

На цьому президент Парламентської Асамблеї НАТО Джеррі Конноллі наголосив в інтерв’ю «Радіо Свобода», передає Укрінформ.

«Зараз ведеться війна. Я думаю, що ми маємо це вирішити, ми маємо відновити суверенітет України над своїми територіями, а потім переконатися, що відкритий шлях до НАТО. Думаю, що НАТО дуже чітко вказало, і уряд моєї країни, США, також чітко вказав – ми вітаємо ідею, щоб Україна приєдналася до НАТО. Те, що ми називаємо «невідворотна стежка» до цього членства», - сказав Конноллі.

На уточнююче питання, чи розглядають в НАТО участь України в Альянсі за умови звільнення усієї території, а не лише її частини, Конноллі зауважив, що це був би «кращий шлях руху вперед».

«Чи це єдиний шлях – можливо, ні. Ми не знаємо, яким буде результат цією боротьби, ми знаємо, на який результат ми сподіваємось. І саме тому НАТО і уряд США виділили великі ресурси і встановили партнерство з нашими братами й сестрами в Україні, щоб вони вистояли і відновили повний суверенітет над всією своєю територією», - додав представник Північноатлантичного альянсу.

Читайте також: США не мають принципових заперечень проти вступу України в НАТО - Le Monde

Він також висловив сумнів щодо того, що президент Сполучених Штатів Джордж Байден одноосібно, без консультацій з партнерами по Альянсу, погодиться надати Україні запрошення приєднатися до НАТО до завершення бойових дій на її території.

«…президент Байден із симпатією поставився – і ставиться – щодо українських устремлінь, включно з членством в НАТО. І він би мав позитивне ставлення до цього. Але чи вдасться він до конкретних дій без консультацій з іншими союзниками по НАТО – це було б неможливим. І знову ж таки – він сфокусований на пріоритетах. А найпершим пріоритетом є завершення насильства, що його здійснюють росіяни на українських територіях», - зазначив Конноллі.

Читайте також: Єрмак: Головне - запрошення України до НАТО, в жодному іншому випадку війна не закінчиться

Окрім того він прокоментував можливу участь північнокорейських солдатів у боях в Україні для підтримки військ РФ, що, на його думку, стане небезпечною ескалацією війни.

На думку президента ПА НАТО, залучення північнокорейських військ демонструє слабкість Москви. «Вам потрібні північнокорейські війська для дислокації в Європі для бойових дій в Україні? Може тому, що, чесно кажучи, російський потенціал вимотався? За оцінками, втрати росіян становлять 600 тисяч вбитими, пораненими та тими, що зникли безвісти. Це вже наближається до втрат Другої світової війни на початкових етапах операції «Барбаросса», - зазначив він.

Як повідомлялося, міністри оборони країн-членів G7 підтримують Україну на її незворотному шляху до повної євроатлантичної інтеграції, включаючи членство в НАТО. Про це йдеться в оприлюдненій головуючою в G7 Італії підсумковій декларації за підсумками зустрічі міністрів у Неаполі, що відбувалася 18-20 жовтня.