Сибіга в Анкарі: Туреччина здатна впливати на відновлення миру, безпеки судноплавства і визволення бранців

Туреччина здатна відіграти важливу роль у відновленні справедливого миру, безпеки судноплавства у Чорному морі та визволенні українців із російського полону.

Таке переконання висловив міністр закордонних справ України Андрій Сибіга на спільній з главою МЗС Туреччини Хаканом Фіданом пресконференції в Анкарі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Для нас важливо, що Туреччина підтримує Формулу миру та є лідером напрямку «Продовольча безпека». Формула миру — це єдиний реалістичний шлях до всеосяжного справедливого та тривалого миру. Сьогодні ми говорили, зокрема, і про важливість уникнення конкуренції мирних ініціатив чи розколу світу на блоки. Всі миролюбні держави зацікавлені у відновленні справедливого миру та поваги до Статуту ООН. Я переконаний, що Туреччина здатна відіграти в цьому важливу роль», - сказав Сибіга.

Він зазначив, що поінформував турецького колегу про український План перемоги, наголосивши, що “це не заміна Формули миру, а практичний інструмент її втілення”.

На зустрічі йшлося також про безпеку та забезпечення свободи судноплавства у Чорному морі.

“З початку осені російські удари пошкодили вже чотири судна, зокрема з зерном для Єгипту, кукурудзою для Італії, гуманітарним вантажем Продовольчої програми ООН для Палестини. Нам потрібна сильна позиція наших партнерів, щоб зупинити цей терор та зберегти глобальну продовольчу безпеку”, - заявив Сибіга.

Він анонсував проведення в листопаді у Києві третього продовольчого саміту.

Крім того, глава української дипломатії підкреслив високий рівень двосторонньої співпраці в оборонному секторі.

Глави МЗС двох країн також обговорили сприяння Туреччини у визволенні з російського полону українських військових та цивільних бранців, зокрема кримських татар.

Читайте також: Джелял пояснив, чому Туреччина закликає до припинення вогню та мирних переговорів

Своєю чергою турецький міністр відзначив багатовимірність співпраці України та Туреччини та її постійне зміцнення, а також "боротьбу, яку веде український народ з великою витримкою, силою духу і відвагою".

"Хочу ще раз підкреслити, що ми підтримуємо територіальну цілісність, суверенітет і незалежність України, включно з Кримом… Ми продовжуємо наші зусилля для вирішення війни на основі міжнародного права та шляхом переговорів”, - сказав Фідан.

Він запевнив, що Туреччина підтримує будь-які ініціативи, спрямовані на досягнення миру.

Як повідомляв Укрінформ, міністр закордонних справ України Андрій Сибіга перебуває з візитом у Туреччині. Сьогодні відбудуться його зустрічі з міністрами оборони та торгівлі Туреччини.