Зеленський анонсував кадрові рішення в органах влади - по вертикалі контролю за МСЕК

Відео

Система медико-соціальних експертних комісій має бути ліквідована. Через ситуацію із фальшивими інвалідностями має бути персональна відповідальність та кадрові рішення в центральних органах влади – по вертикалі контролю за МСЕК.

Про це у вечірньому зверненні поінформував Президент Володимир Зеленський за результатами проведення засідання РНБО за численними фактами порушень МСЕК і фальшивих інвалідностей для посадовців, повідомляє Укрінформ.

"Це не тільки, до речі, прокурори. Є сотні таких фактів очевидно необґрунтованих інвалідностей у посадовців митниці, податкової, в системі Пенсійного фонду, в місцевих адміністраціях. З усім цим треба ретельно та оперативно розібратися. Система МСЕК має бути ліквідована", - сказав Зеленський.

Він наголосив, що для реальних і системних змін потрібно провести повну цифровізацію всіх етапів роботи щодо встановлення інвалідності. За його словами, у Мінцифри і у цифровій команді Міністерства оборони є кому забезпечити відповідні зміни.

"Проблема не лише в тому, що посадовці роблять собі інвалідність завдяки зв’язкам. Але і в тому, що люди, які отримали справжню інвалідність, зокрема в бойових діях, часто не можуть отримати відповідний статус і справедливі виплати. І часу, щоб виправити це, в уряду небагато", - додав глава української держави.

Президент також підкреслив, що має бути персональна відповідальність та кадрові рішення через цю ситуацію в центральних органах влади – по вертикалі контролю за МСЕК.

Читайте також: Цьогоріч оголосили підозри 64 посадовцям МСЕК, скасовані понад 4000 висновків про інвалідність - СБУ

Він зазначив, що рішення РНБО, яке було ухвалене у вівторок, передбачає повний аудит пенсій та інших нарахувань усім посадовцям, які організували собі інвалідності.

Зеленський нагадав, що на цьому засіданні РНБО були доповіді голови Служби безпеки України Василя Малюка та міністра внутрішніх справ України Ігоря Клименка щодо перевірок і розслідувань, які вже тривають.

"Були, на жаль, дуже непереконливі доповіді міністра охорони здоров’я України та міністра соціальної політики України", - сказав глава української держави.

За його словами, "окремо треба пройтися по всіх горизонталях місцевої влади".

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський провів засідання Ради нацбезпеки і оборони по ситуації з Медико-соціальними експертними комісіями і зловживаннями посадових осіб різних державних органів із отриманням інвалідності.

Серед іншого, на цьому засіданні РНБО було обговорено і ситуацію в органах прокуратури України. За підсумками цієї розмови генпрокурор України Андрій Костін написав заяву про звільнення.

Рішенням Ради національної безпеки і оборони України медико-соціальні експертні комісії будуть ліквідовані з 31 грудня цього року.

Президент Володимир Зеленський підписав указ "Щодо протидії корупційним та іншим правопорушенням під час встановлення інвалідності посадовим особам державних органів", яким увів у дію відповідне рішення РНБО.