Цьогоріч оголосили підозри 64 посадовцям МСЕК, скасовані понад 4000 висновків про інвалідність - СБУ

Цьогоріч оголосили підозри 64 посадовцям МСЕК, скасовані понад 4000 висновків про інвалідність - СБУ

Укрінформ
У 2024 році за матеріалами СБУ підозри у скоєнні злочинів отримали 64 посадовці медико-соціальних експертних комісій, ще 9 осіб уже засуджено.

Про це заявив голова Служби безпеки України Василь Малюк за підсумками засідання РНБО, передає Укрінформ з посиланням на Телеграм СБУ.

Він зазначив, що СБУ викрила і припинила діяльність 8 організованих злочинних угруповань, до яких входили представники МСЕК у різних регіонах України. З ініціативи спецслужби скасовано 4106 висновків про інвалідність, яку призначали на підставі фіктивних документів.

Зокрема, у Харківській області нейтралізовано організовану злочинну групу у складі 13 членів обласного МСЕК. Посадовці продавали ухилянтам підроблені меддовідки для зняття з військового обліку за станом здоров’я. Під час обшуків у них вилучено понад 650 тис. доларів.

Читайте також: Зеленський провів засідання РНБО щодо ситуації з МСЕК: Встановили багато фальшивих інвалідностей посадовців

На Рівненщині викрито 29 представників місцевих МСЕК і лікарсько-консультативних комісій, які допомагали військовозобов’язаним ухилитися від мобілізації. Вони оформлювали для "клієнтів" фіктивні історії хвороб з подальшим призначенням груп інвалідності. У такий спосіб посадовці "заробили" понад 350 тис. доларів.

У Миколаєві в очільниці обласної МСЕК виявлено понад 450 тис. доларів, колекцію золотих виробів і три незадекларовані квартири в Одесі. Щоб приховати ці статки, посадовиця «переписала» більшість майна на сина – студента медичного університету, який має російське громадянство.

На Закарпатті викрито голову обласної МСЕК і трьох її спільників, які за хабарі оформлювали ухилянтам інвалідність для зняття з військового обліку.

Крім того, СБУ перевіряє факти незаконного отримання інвалідності окремими посадовцями - на сьогодні перевірками охоплено майже 2,4 тис. осіб.

«Хочу підкреслити, що у протидії незаконним явищам у сфері діяльності МСЕК Служба безпеки тісно взаємодіє з МОЗ, а також Нацполіцією та ДБР. Ми спільно працюємо над викорененням будь-яких проявів корупції в системі медико-соціальних експертних комісій», - наголосив Малюк.

Як повідомлялось, СБУ викрила керівницю Миколаївської обласної МСЕК на корупційних схемах для ухилянтів. Під час обшуків у неї виявили понад 450 тис. доларів США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-