Зеленський: Сьогодні День ООН у всьому світі, а не десь в Казані

Відео

Мету, з якоюсь була створена Організація Об’єднаних Націй, сьогодні захищають не Рада Безпеки, і не функціонери ООН, а такі формати співпраці, як Кримська платформа.

Про це Президент Володимир Зеленський повідомив під час звернення у відеоформаті до учасників ІІІ Парламентського саміту Кримської платформи, який відбувається сьогодні у Ризі, передає Укрінформ.

Відео: Офіційний канал Президента України

«Сьогодні мету, з якоюсь була створена ООН, захищають не Радбез ООН, і навіть не функціонери ООН, а такі формати співпраці, як Кримська платформа», - розповів Зеленський.

Він додав, що «хотілося б нагадати всій міжнародній бюрократії та політичним лідерам, що сьогодні День ООН у всьому світі, а не десь в Казані».

«І зараз, коли деякі лідери держав зібрались на путінському саміті в Казані, і коли фактично повз їхній саміт можуть переміщувати військових з Північної Кореї ближче до фронту в Україні під акомпанемент слів про нібито недопущення напруги, ми все одно знаємо - переможе не злочин. Не той, хто руйнує, не той, хто депортує, а той, хто об'єднує народи на основі фундаментальних людських цінностей і Статуту ООН», - акцентував Президент.

Звертаючись до учасників парламентського саміту Кримської платформи, глава Української держави також наголосив, що кількість його учасників свідчить про те, що Росія з 2014 року провалилась у головному - Путіну не вдалося зробити міжнародний злочин частиною норми для народів.

Читайте також: Зеленський подякував лідерам ЄС за ухвалення фінансової допомоги Україні на €35 мільярдів

«Саме з захоплення Криму почався напад Росії на систему міжнародного права. Але вкрасти землю іншого народу, депортувати тих, хто чинить спротив, і зламати життя цілої нації, тобто все, що робить Росія, ніколи не буде прийнято міжнародною спільнотою. Для всіх держав однаково цінно зберігати суверенітет, територіальну цілісність і право визначати своє майбутнє. На цьому базується Статут ООН», - підкреслив Зеленський.

Він нагадав, що Статут ООН – це про справжній мир, а не про те, як нормалізувати війну.

Він також коротко представив учасникам парламентського саміту Кримської платформи усі п’ять пунктів Плану перемоги.

«Коли та якщо План перемоги буде повністю реалізований, ми побачимо Росію на Саміті миру, ми побачимо реалізовану Формулу миру, ми побачимо повністю відновлену дієвість цілей та принципів Статуту ООН», - наголосив глава держави.

Як повідомлялося, на ІІІ Парламентський саміт Кримської платформи, який проходить сьогодні, 24 жовтня, в столиці Латвії, прибули делегації близько 50 країн, а також делегації шести міжнародних парламентських асамблей.

Міжнародна Кримська платформа була створена у 2021 році як формат для координації та консультацій на рівні держав та урядів, парламентів, міністрів закордонних справ та експертів. Її було створено з метою підвищення обізнаності світових лідерів і широкої громадськості про тимчасову окупацію та анексію Кримського півострова Росією, негативний вплив цього акту на права людини місцевого населення, безпеку в Чорноморському регіоні, глобальну продовольчу безпеку та правила, засновані на глобальному порядку.

Два попередні парламентські саміти Кримської платформи відбулися в Загребі (Хорватія) та Празі (Чехія). На них зібралися парламентарії з різних країн світу та міжнародних парламентських організацій.

Фото: ОП