Допомогу Україні треба збільшувати, щоб Путін не переміг у війні на виснаження - фінський спікер

Країни-партнери мають значно збільшити абсолютні цифри допомоги Україні у довгостроковій перспективі, аби надіслати Путіну чіткий сигнал, що його розрахунок на війну на виснаження не спрацює.

Про це заявив спікер парламенту Фінляндії Юссі Халла-ахо у виступі на Третьому парламентському саміті Кримської платформи, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Халла-ахо зазначив, що повномасштабна війна в Україні триває вже понад два з половиною роки, початковий план Путіна захопити Київ за три дні шляхом бліц-кригу зазнав поразки, українці продемонстрували всьому світові готовність боротися за свою землю, а міжнародна спільнота показала спроможність реагувати на російську агресію.

«Однак у нас ще немає підстав для святкування. Путін вважає, що час працює в його інтересах, він веде війну на виснаження. На жаль, він може виявитися правим. Спроможність Росії пережити ці величезні матеріальні та людські втрати дуже велика. Щоб запобігти повторенню таких подій у майбутньому, ми повинні надіслати чіткий сигнал Путіну, що все ж таки історія рухається своїм шляхом, і з часом це не минеться. Ми маємо посилювати нашу спроможність і виділяти більше коштів у довгостроковій перспективі для економічної допомоги Україні, її Збройним силам та безпековому сектору», - сказав Халла-ахо.

Читайте також: ISW про саміт БРІКС: Росія не змогла заручитися міжнародною підтримкою

За його словами, необхідно, щоб кожна країна, особливо, великі гравці, робила дедалі більший внесок у допомогу Україні.

«Маючи такого ворога, як Росія, у нинішній ситуації нам треба збільшити саме абсолютні цифри. Ми повинні оперувати великими абсолютними цифрами», - наголосив спікер парламенту Фінляндії.

Він також зауважив, що обмеження у наданні Україні зброї та економічної підтримки лише заохочуватиме Росію продовжувати цю війну і розширювати конфлікт.

Також Халла-ахо закликав змінити формулювання щодо продовження підтримки України «стільки, скільки буде потрібно» і надати все необхідне зараз, «тому що ніхто з нас не може дозволити собі перемоги Росії».

Читайте також: Сі Цзіньпін знову заявив, що треба запобігти розширенню зони бойових дій в Україні

Як повідомляв Укрінформ, у Ризі сьогодні відкрився Третій парламентський саміт Кримської платформи, в якому беруть участь делегації близько 50 країн, а також делегації шести міжнародних парламентських асамблей.

Фото: Ernests Dinka, Saeima