Українці назвали реформи, які вважають найважливішими

Опитування

Українці вважають найважливішими реформи у сферах боротьби з корупцією, національної безпеки і судової системи.

Про це повідомив директор Соціологічної групи «Рейтинг» Олексій Антипович на презентації в Укрінформі результатів соціологічного дослідження «Успіх чи ні? Як українці оцінюють реформу сектору правопорядку та підтримку з боку ЄС».

«На першому місці з величезним відривом — 74% - українці вказали, що боротьба з корупцією є найбільш важливою реформою в Україні. Звичайно, говорили вони і про реформу нацбезпеки і оборони, і про реформу судової системи — вони отримали по 36% підтримки. Решта реформ набрали значно менше, бо, у принципі, всі наші реформи мають або можуть зводитися до боротьби з корупцією», - сказав Антипович.

Водночас, за його словами, 84% українців не вважають ефективною боротьбу з корупцією.

«Те саме ми говоримо про реформу судової системи та прокуратури - понад 70% не задоволені нею. Реформа нацбезпеки і оборони... на третій позиції з дуже рівними показниками, тобто, наскільки українець задоволений, настільки ж він і незадоволений її проведенням», - пояснив Антипович.

Читайте також: Українці вважають найбільш актуальною підтримку ЄС у боротьбі з корупцією

Соціолог зазначив, що реформою поліції задоволені майже 40% українців, незадоволені - 57% опитаних. При цьому реформа поліції, як і реформа митниці, є пріоритетними для 10% респондентів.

Речниця Міністерства внутрішніх справ Мар’яна Рева, коментуючи ці результати, зауважила, що за час проведення реформи поліції зроблено дуже багато, однак визнала, що «потрібно зробити більше». «Звісно, в умовах воєнного стану всі ці процеси не так швидко проходять... Працюємо у цьому напрямку, залучаючи у тому числі міжнародних партнерів», - запевнила вона.

Щодо реформи митної системи, то, за даними соціологів, нею задоволені близько 30% українців, незадоволені понад 50% респондентів.

Водночас дві третини українців позитивно оцінюють цифрову трансформацію в країні, а в контексті забезпечення гендерної рівності змінами задоволена половина опитаних, зазначив Антипович.

Загальнонаціональне опитування провела Соціологічна група «Рейтинг» на замовлення Консультативної місії ЄС в Україні в період з 24 по 29 вересня 2024 року. Вибірка склала 2000 респондентів, що представляють доросле населення України (за винятком тимчасово окупованих територій та територій, на яких відсутній український мобільний зв’язок). Похибка становить не більше 2,2% з довірчою ймовірністю 0,95.

Опитування проводилося методом CATI (телефонні інтерв’ю із застосуванням комп’ютера).