Пресконференція до Дня Української Державності

27 липня, 12:00 -  пресконференція до Дня Української Державності.

Організатори: Український інститут національної пам’яті.

Учасники: Антон Дробович - голова Українського інституту національної пам’яті (включення); Максим Ярмистий - перший заступник голови УІНП; Володимир Тиліщак - заступник голови УІНП; Олександр Черненко - директор з розвитку студії Idea Media Group, співавтор сценарію анімаційного фільму; Олена Кравчук - продюсер проєктів студії Idea Media Group; Кирило Галушко -  історик, публіцист

До участі запрошені українські історики.

Коротко: 28 липня Україна вперше відзначатиме День Української Державності. Пам’ятна дата покликана звернути увагу суспільства на традиції українського державотворення, які мають понад тисячолітню історію. Під час заходу буде  презентовано новий анімаційний фільм «Історія України за 15 хвилин»,   висвітлені ключові історичні наративи до Дня Державності та розказано про включення історії української державності до обов’язкового тестування для претендентів на українське громадянство та кандидатів на посади державної служби.

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: pressroomu@gmail.com

Акредитація триватиме до 11:30 27 липня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформуhttps://www.youtube.com/c/%D1%83%D0%BA%D1%80%D1%96%D0%BD%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC/featured

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали: 

День української державності стане важливою складовою нашої культури - заступник голови УІНП

День української державності, який завтра відзначатиметься вперше, має на меті звернути увагу суспільства на традиції національного державотворення і вшановує всі його етапи.

На цьому наголошували учасники пресконференції в Укрінформі, організованій Українським інститутом національної пам’яті.

"Україна вперше святкуватиме День державності 28 липня. Ця пам'ятна дата покликана звернути увагу суспільства на традиції українського державотворення, які мають понад тисячолітню історію", - зазначив перший заступник голови УІНП Максим Ярмистий.

Водночас заступник голови УІНП Володимир Тиліщак підкреслив, що День державності покликаний нагадати: історія України давня і становить "не 30 років незалежності, і не понад 100 років, якщо ми рахуємо від УНР, створеної у 1917 році, - наші державницькі традиції виростають з історії Русі".

За його словами, це свято вшановує всі етапи нашого державотворення, а також усіх, "хто доклав зусиль, щоб Україна існувала як незалежна демократична держава".

Тиліщак висловив сподівання, що День державності, імплементація якого припала на активні воєнні дії, закріпиться в українських традиціях.

"Уперше в Україні це свято відзначається в умовах повномасштабних бойових дій, що накладає певний відбиток. Я впевнений, що після перемоги воно увійде до наших традицій і стане важливою складовою нашої політичної культури та культури суспільства в цілому", - сказав він.

Заступник голови УІНП підкреслив, що в умовах інформаційної війни, коли агресор маніпулює історією, пам’ять про сторінки минулого є надзвичайно важливою.

Як повідомлялося, День української державності встановлено Указом Президента від 24 серпня 2021 року. Ця пам'ятна дата акцентує увагу на спадкоємності України від держави Володимира Великого з її столицею в Києві. Саме тому для відзначення Дня державності була обрана дата 28 липня, коли в Україні відзначають також День хрещення Руси-України: введення християнства стало цивілізаційним вибором і зумовило історичний зв'язок українських земель із Європою.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк