Питання безпеки під час Великодня – застереження та рекомендації ДСНС

13 квітня, 11:30 -  брифінг на тему: "Питання безпеки під час Великодня – застереження та рекомендації ДСНС".

Організатори: Медіацентр Україна – Укрінформ.

Спікери: Роман Рудак - заступник директора Департаменту запобігання надзвичайним ситуаціям ДСНС України; Олександр Хорунжий - пресофіцер ДСНС України.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegramhttps://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

ДСНС рекомендує священникам напередодні Великодня пройти безпекові інструктажі

Державна служба з надзвичайних ситуацій рекомендує священнослужителям напередодні відзначення Великодня пройти інструктажі на випадок виникнення небезпечної ситуації.

Відповідну рекомендацію висловив заступник директора Департаменту запобігання надзвичайним ситуаціям ДСНС Роман Рудак під час брифінгу “Питання безпеки під час Великодня — застереження та рекомендації ДСНС” в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

“Ми не маємо забувати про те, що під час святкування Великодня в приміщеннях, що несуть духовну цінність, буде велике скупчення громадян. Ці всі фактори несуть певні загрози, тому як священнослужителям, так і відповідальним особам необхідно за день до відзначення Великодня пройти первинні інструктажі для розуміння своїх дій у разі виникнення тієї чи іншої ситуації”, - підкреслив Рудак.

Також він наголосив на тому, що будівлі храмів мають бути обладнані системами пожежогасіння, системами сповіщення про виникнення надзвичайної події. Крім того, там мають дотримуватися вимоги під час встановлення свічок – вони не мають розміщуватися ближче, ніж один метр до горючих основ, а підсвічники мають бути стаціонарно зафіксовані, щоб не перекинулися.

“Персоналу потрібно звертати увагу на скупчення людей, запобігти переповненню культових споруд, звернути особливу увагу на шляхи евакуації", – додав представник ДСНС.

Рудак нагадав, що в країні триває воєнний стан, тому закликав облаштувати бомбосховища для вірян та не ігнорувати сигнали повітряної тривоги.

Як повідомляв Укрінформ, у Києві Великдень відзначатиметься в 163-х культових спорудах, святкові молебні заплановані ввечері 15-го та зранку 16-го квітня.

На Великдень чергуватиме 7 тисяч рятувальників і понад 2 тисячі одиниць техніки – ДСНС

Сім тисяч рятувальників і понад дві тисячі одиниць пожежно-рятувальної та спеціальної техніки Державної служби України з надзвичайних ситуацій будуть чергувати на Великдень.

Про це повідомив пресофіцер ДСНС України Олександр Хорунжий під час брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

“На чергуванні перебуватиме близько семи тисяч осіб особового складу і понад дві тисячі одиниць пожежно-рятувальної і спеціальної техніки, які готові до дій за призначенням”, – зазначив він.

Хорунжий додав, що в разі ускладнення ситуації ДСНС буде посилювати сили і засоби до 13 тисяч рятувальників та до трьох тисяч одиниць техніки.

“Якщо говорити, наприклад, про Київський гарнізон, Київську область, то на чергуванні перебуватиме понад 420 осіб і понад 101 одиниця техніки і, звичайно, створені резерви”, - зауважив пресофіцер.

Він наголосив, що на всіх рівнях організовано взаємодію з органами влади щодо виникнення надзвичайних ситуацій, пожеж, небезпечних подій. Окрім того, відпрацьовано оперативні плани на об'єктах проведення святкових заходів і культових споруд, здійснено перевірку джерел протипожежного водопостачання в районах їхнього розташування.

Як повідомляв Укрінформ, у Києві для підтримання правопорядку під час святкування Великодня додатково будуть задіяні понад 1000 поліцейських та близько 120 представників добровольчого формування тергромади.

ДСНС: Потенційно забруднені вибухівкою – 174 тис. кв. км території України

Потенційно забрудненими вибухонебезпечними предметами є 174 тис. квадратних кілометрів території України.

Про це повідомив пресофіцер ДСНС Олександр Хорунжий на брифінгу "Питання безпеки під час Великодня — застереження та рекомендації ДСНС" в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

"Я нагадаю, що 174 тис. квадратних кілометрів потенційно забруднені вибухонебезпечними предметами. Люди мають про це пам'ятати. І у нас фактично щодня приходять повідомлення про надзвичайні випадки, коли люди травмуються або гинуть на мінах та боєприпасах, на розірваних боєприпасах", – зазначив він.

Пресофіцер ДСНС України назвав регіони, де забруднення вибухонебезпечними предметами є найбільшим. Серед них – території Херсонської, Харківської, частково Миколаївської, Запорізької, Донецької, Сумської, Чернігівської та Київської областей.

"Але на Київщині фактично всі об'єкти критичної інфраструктури і життєзабезпечення вже очищені. Залишаються, можливо, деякі ділянки лісових масивів і поля", – уточнив Хорунжий.

Як повідомляв Укрінформ, для розмінування територій України потрібно близько п'яти тисяч фахівців, а також спеціалісти з інших країн світу.

У червні 2022 року в ДСНС заявляли, що в Україні потребують розмінування 300 тис. квадратних кілометрів.

У ДСНС застерігають щодо небезпеки підтоплення в деяких регіонах України

У Державній службі з надзвичайних ситуацій застерігають щодо небезпеки підтоплення в низці регіонів України через підвищення рівня води в річках.

Про це пресофіцер ДСНС України Олександр Хорунжий сказав на брифінгу "Питання безпеки під час Великодня — застереження та рекомендації ДСНС" в Медіацентрі Україна — Укрінформ.

"Ми робили попередження перед підйомами, які сталися 12-13 квітня. Зокрема, це ділянки річок Дністер – Галич (Івано-Франківська область), Заліщики (Тернопільська область), там продовжується і наразі підвищення рівня води на 1,2–1,7 м на поточних відмітках", – зазначив він.

Пресофіцер ДСНС попередив, що найближчими днями в Україні спостерігатиметься зростання рівня води в межах верхньої течії річки Дніпро на 0,1–0,3 м.

Хорунжий також повідомив, що в Чернігівській області є затоплення окремих сільськогосподарських ділянок та оголошено другий рівень небезпеки – помаранчевий.

"Щодо роботи ДСНС на цих ділянках, які були підтоплені, хочу повідомити, що станом на 7.00 сьогоднішнього ранку річкою Дніпро підтоплено в Чернігівському районі 275 господарств у семи населених пунктах. Це саме дворогосподарства, підтоплених житлових будинків немає", – уточнив він.

Окрім того, за словами представника ДСНС, за добу відбулося затоплення заплави і окремих ділянок водойм, зокрема в Новгород-Сіверському, Корюківському та Чернігівському районі Чернігівської області. Також утворюється затоплення заплави і перевищення небезпечної відмітки річкою Снов на Чернігівщині.

Хорунжий також поінформував, що очікується підйом води на рівні 0,1-0,6 м на річці Ворона, що тече біля міста Тисмениця, Івано-Франківської області.

Водночас він повідомив, що 12 квітня силами ДСНС через річку Десна та річку Віть, між Новгородським Сумської області та селом Бирине Чернігівської області, моторним човном було перевезено 37 осіб, а всього з початку робіт – понад 500 осіб.

"Ситуація контрольована, сили і засоби ДСНС залучені, постраждалих та жертв немає. Ситуація тимчасова, і я думаю, що при поліпшенні погодних умов вода зійде самопливом", – запевнив Хорунжий.

Як повідомляв Укрінформ, внаслідок весняного водопілля у Дніпрі може піднятися рівень води.

Відео:

Video: