Презентація списку підозрюваних в переслідуванні кримських журналістів та блогерів

2 листопада, 12:00 - презентація списку підозрюваних в переслідуванні кримських журналістів та блогерів.

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Учасники: Ольга Скрипник - голова правління Кримської правозахисної групи; Ірина Сєдова - дослідниця Кримської правозахисної групи; Вікторія Нестеренко - менеджерка проєктів ZMINA.

Чому це цікаво?

Кримська правозахисна група склала детальний перелік підозрюваних в злочинах проти журналістів у Криму, який планує передати правоохоронним органам. На пресконференції правозахисники презентують частину цього переліку злочинців, які працюють у Криму і займають високі посади в силових структурах.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також  ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about, на фейсбук-сторінці  Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

До переслідування журналістів у Криму причетні понад 90 злочинців - правозахисники

Понад 90 злочинців причетні до політично мотивованого кримінального переслідування журналістів у тимчасово окупованому Криму.

Про це заявила дослідниця Кримської правозахисної групи Ірина Сєдова під час презентації списку підозрюваних в переслідуванні кримських журналістів та блогерів у Медіацентрі Україна — Укрінформ.

"Ми вже зібрали докази на понад 90 злочинців, які дотичні до переслідування 15 журналістів. Всі ці докази будуть передані до правоохоронних органів", - сказала вона.

За словами Сєдової, в цьому переліку є високопосадовці, які мають звання підполковника і полковника, а також просто дрібні службовці або співробітники місць позбавлення волі.

Правозахисники оприлюднили імена 10 злочинців причетних до переслідування журналістів на блогерів на окупованому півострові.

"Усі ці злочини і антилюдяне поводження з нашими в'язнями залишаються безкарними. Саме тому ми вирішили частину цього переліку оприлюднити, щоб громадськість побачила імена цих людей, щоби ми змогли домогтися того, щоб проти них були введені міжнародні санкції", - наголосила правозахисниця.

Сєдова зазначила, що в Криму журналістів та блогерів росіяни переслідують з початку окупації півострова. "Це не тільки моральний тиск і залякування, це і психологічний тиск і жахливі тортури і незаконні позбавлення волі, і ненадання медичної допомоги. Ми всі ці злочини фіксуємо, документуємо з 2015 року і хочемо домогтися сатисфакції, ми хочемо, щоб винні у цих злочинах були обов'язково покарані", - додала вона.

У списку причетних до політично мотивованого кримінального переслідування журналістів в окупованому Криму:

- Андрій Гіба, заступник начальника слідчого відділу УФСБ Росії в Криму. Переслідував Владислава Єсипенка та інших кримських політв'язнів;

- Ганна Трубова, прокурор підконтрольної РФ прокуратури Криму. Переслідувала Ірину Данилович та інших кримських політв'язнів;

- Олександр Мордовін, суддя Апеляційного військового суду РФ (станом на лютий 2022 року). Переслідував Османа Аріфмеметова та інших кримських політв'язнів;

- Олег Єгоров, суддя Апеляційного військового суду РФ, переслідував Ремзі Бекірова та інших кримських політв'язнів;

- Олександр Пересада, суддя Апеляційного військового суду РФ. Переслідував Рустема Шейхалієва та інших кримських політв'язнів;

- Антон Цикуренко, суддя "Київського районного суду Сімферополя" (станом на лютий 2022 року). Переслідував Османа Аріфмеметова, Ремзі Бекірова та інших кримських політв'язнів;

- Ігор Костін, суддя Південного окружного військового суду РФ (станом на липень 2022 року). Переслідував Амета Сулейманова та інших кримських політв'язнів;

- Ігор Надолінський, прокурор управління із забезпечення участі прокурорів у розгляді кримінальнихз справ судами прокуратури Ростовської області (станом на 2021 рік). Переслідував Амета Сулейманова та інших кримських політв'язнів;

- Вадим Мєркулов, керівник експертного підрозділу УФСБ Росії по "Республіці Крим та місту Севастополю". Переслідував Амета Сулейманова та інших кримських політв'язнів;

- Сергій Винник, суддя Апеляційного військового суду РФ (з 2019 року). Переслідував Тімура Ібрагімова, Сейрана Салієва та інших кримських мусульман;

- Сергій Махньов, старший слідчий з особливо важливих справ слідчого відділу УФСБ Росії у "Республіці Крим та місті Севастополі. Переслідував Рустена Шейхалієва та інших кримських політв'язнів.

Як повідомлялося, правозахисники презентували аналітичний звіт щодо покарань колаборантів.

Громадянська журналістка Ірина Данилович у СІЗО Сімферополя перенесла інсульт - правозахисниця

Незаконно ув'язнена росіянами кримська громадянська журналістка Ірина Данилович у СІЗО Сімферополя перенесла інсульт.

Про це заявила менеджерка проєктів ZMINA Вікторія Нестеренко під час презентації списку підозрюваних в переслідуванні кримських журналістів та блогерів у Медіацентрі Україна — Укрінформ.

"Ірина Данилович, ще перебуваючи у СІЗО Сімферополя, перенесла один чи декілька інсультів. Зараз її етапували до Росії, там за допомогою тиску правозахисників домоглися провести їй хоча б якісь аналізи та МРТ. І МРТ підтвердило, що вона пережила інсульт. Її здогадки щодо її медичного стану перебуваючи в СІЗО Сімферополя підтвердилися", - сказала вона.

Нестеренко нагадала, що журналістка також захворіла на отит. "Вона постійно скаржилася на те, що у неї погіршується стан здоров'я. Жодного разу їй медичну допомогу не надали. Хоча правозахисники і її родичі постійно піднімали це питання. В результаті вона оглухла на одне вухо", - підкреслила вона.

Правозахисниця наголосила, що ненадання медичної допомоги є одним з механізмів тиску на політв'язнів і на журналістів, які ув'язнені в Криму та в РФ.

Вона поінформувала, що з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну правоохоронці зафіксувала 142 випадки атак та загроз на журналістів в тимчасово окупованому Криму.

Як повідомлялося, незаконно ув'язненій кримській громадянській журналістці Ірині Данилович у колонії в м. Зеленокумськ (Ставропольський край, РФ) не надають медичної допомоги.

28 грудня 2022 року Ірину Данилович у тимчасово окупованому Криму засудили до 7 років колонії загального режиму та штрафу у сумі 50 тис. рублів за нібито носіння вибухового пристрою. Верховний «суд» Криму у відповідь на апеляційну скаргу зменшив термін перебування в колонії на один місяць - до 6 років 11 місяців. Жінка неодноразово заявляла про тиск з боку співробітників ФСБ РФ, тортури та залякування.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк