Говорити, щоб жити: боротьба з домашнім насильством. Презентація інформаційної акції

8 листопада, 11:00 - презентація інформаційної акції: "Говорити, щоб жити: боротьба з домашнім насильством".

Організатор: Олена Бринза - організаторка акції, громадська діячка, багаторазова переможниця світових конкурсів краси.

Учасники: Ірина Оськіна - голова Асоціації королев України, громадська діячка; Дарʼя Пилипенко - сомнологиня, амбасадорка здорового сну; Вікторія Мельничук - сексолог-консультант; Анастасія Мокренко - юристка, засновниця адвокатської компанії Royal Lawyers; Євгенія Емеральд - українська захисниця з позивним Жанна дʼАрк, яка стала жертвою домашнього насильства.

Модератор: Лала Цукерман - журналістка, головна редакторка журналу GLORY, директорка благодійного фонду "Народжені перемагати".

 Питання до обговорення:

  • Ідея та мета акції.
  • Чому не варто мовчати про домашнє насильство. 
  • Статистика та факти, що стосуються домашнього насильства в Україні.
  • Як війна впливає на рівень домашнього насильства.
  • Шляхи боротьби з домашнім насильством.
  • Юридичні аспекти проблеми домашнього насильства: як грамотно захищати свої права та отримати кваліфіковану правову допомогу.
  • Як вийти з нездорових стосунків і відновитися ментально.

Коротко. Мета акції - висвітлення проблеми та розповсюдження інформації, яка може допомогти жертвам домашнього насильства та підвищення рівня усвідомленості про цю серйозну проблему у суспільстві.

Учасники заходу - експерти та громадські діячі - обговорять проблему домашнього насильства в Україні, важливість відкритої розмови на цю тему та способи підтримки й захисту жертв.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

У Києві презентували ініціативу щодо боротьби з домашнім насильством

У Києві відбулася презентація інформаційної акції "Говорити, щоб жити: боротьба з домашнім насильством".

Захід відбувся в Укрінформі.

Організаторка акції, громадська діячка, багаторазова переможниця престижних світових конкурсів краси, володарка титулу Ms. Transcontinental 2024 Олена Бринза розповіла, що у дитинстві стала жертвою домашнього насильства, жорсткого булінгу в школі, як від однокласників, так і від вчителів.

"На одному з конкурсів я нарешті вирішила про це заявити на велику аудиторію, в тому числі на міжнародну", – поінформувала вона.

Громадська діячка зазначила, що метою акції є висвітлення проблеми домашнього насильства та поширення інформації, яка може допомогти його жертвам, а також підвищення рівня усвідомленості про цю серйозну проблему в суспільстві.

Бринза наголосила, що важливо, щоб жінки говорили про те, що стали жертвами домашнього насильства, "тому що 95% жінок та дітей бояться про це говорити, соромляться".

"Тому ця тема домашнього насилля і наш проєкт "Говорити, щоб жити" насправді є дуже важливими, адже я хочу, щоб ще більше людей дізналися про те, що вони не одні, і що є люди, які готові допомагати", – зауважила організаторка акції.

Своєю чергою модератор заходу, журналістка, головна редакторка журналу GLORY та директорка БФ "Народжені перемагати" Лала Цукерман навела статистику, яку надала Київська міська державна адміністрація щодо рівня домашнього насильства на сьогоднішній день.

"Згідно зі статистичними даними, за 9 місяців 2023 року надійшло 25 254 звернення щодо насильства в сім'ї та/або насильства за ознакою статі. Із них 13 522 звернення – від жінок та 561 звернення – від дітей", – поінформувала вона.

Директорка благодійного фонду підкреслила, що у 2022 році було отримано 33 094 звернення, з яких 24 166 – від жінок та 343 – від дітей.

Експертка назвала цифри шокуючими, але варто враховувати те, що далеко не всі жертви домашнього насильства звертаються по кваліфіковану допомогу.

Водночас голова Асоціації королев України, громадська діячка, психологиня Ірина Оськіна навела інші стистичні дані.

"Під час повномасштабного втергнення відсоток домашнього насильства збільшився на 56%", – повідомила вона.

Психологиня зазначила, що багато жінок приховують, що стають жертвами, адже вважають, що про це говорити зараз не на часі, тому що в країні війна і головне – перемога.

Оськіна закликала не боятися говорити і звертатися по допомогу, популяризувати тему боротьби з домашнім насильством.

"На жаль, від домашнього насилля не застрахована жодна жінка і чоловік, і, на жаль, мені довелося теж стикнутися з даною проблемою", – розповіла українська захисниця з позивним "Жанна дʼАрк", яка стала жертвою домашнього насильства Євгенія Емеральд.

Вона акцентувала, що не варто соромитися і боятися говорити, адже "кривдники мають нести покарання, і чим більше ми будемо говорити про це, тим більше вони будуть боятися щось робити, тому що будуть знати, що за це є покарання".

"Говорити, щоб жити – дуже важливий слоган, тому що якщо ми не будемо говорити, якщо не буде таких акцій та проєктів, то дійсно буде рости статистика кількості жертв домашнього насильства, адже жінки не будуть знати, як діяти і до кого їм звертатися", – підкреслила сексолог-консультант Вікторія Мельничук.

Окрім того, під час заходу юристка, засновниця адвокатської компанії Royal Lawyers Анастасія Мокренко нагадала, що в 2017 році в Україні був ухвалений закон про запобігання та протидію домашньому насильству.

Експертка нагадала, що згідно з чинним законодавством домашнє насильство може бути психологічним, сексуальним, фізичним та економічним, "яке включає умисне позбавлення їжі, одягу, іншого майна, коштів, документів та таке інше".

"На сьогоднішній день є два види відповідальності за злочини домашнього насильства – адміністративна та кримінальна, але щоб притягнути кривдника до кримінальної відповідальності, жертва повинна доказати, що вчиняється систематичне домашнє насилля над нею", – поінформувала юристка.

Вона наголосила, що у випадках вчинення насильства жертва має викликати поліцію, щоб скласти протокол.

Окрім того, під час заходу були продемонстровані відеозвернення до українських жінок, які стали жертвами домашнього насильства, від королев краси з інших країн світу, які підтримали українок у цій боротьбі.

За словами організаторів, всі жертви домашнього насильства можуть звертатися на сторінку акції в Інстаграмі, де їм нададуть кваліфіковану інформаційну, юридичну та психологічну допомогу.

Як повідомляв Укрінформ, за словами міністра внутрішніх справ Ігора Клименка, станом на вересень 2023 року українські правоохоронці зареєстрували понад 192 тис. заяв про домашнє насильство по всій Україні.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк