Стратегія когнітивної деокупації, або що Україна може протиставити політиці РФ на тимчасово окупованих територіях

25 червня, 11:00 - публічна дискусія на тему: "Стратегія когнітивної деокупації, або що Україна може протиставити політиці РФ на тимчасово окупованого територіях".

Організатор: Національна платформа стійкості і згуртованості у партнерстві з Представництвом Президента України в АР Крим.

До участі запрошені: Таміла Ташева - Постійний Представник Президента України в АР Крим; Рефат Чубаров - голова Меджлісу кримськотатарського народу; Євген Бондаренко - керівник відділу інформаційного забезпечення Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим; Юлія Тищенко - співзасновниця Національної платформи стійкості та згуртованості; Олег Саакян - політолог, співзасновник Національної платформи стійкості та згуртованості; Юлія Каплан - експертка Національної платформи стійкості та згуртованості; Дмитро Теперик - експерт з питань безпеки та стабільності щодо когнітивної деокупації Криму, Фонд “Партнерство за сильну Україну” (ФПСУ); Дементій Білий - координатор Національної платформи стійкості та згуртованості в Херсонській області; Андрій Романенко - координатор Національної платформи стійкості та згуртованості в Донецькій області; Дмитро Арабаджиєв - координатор Національної платформи стійкості та згуртованості в Запорізькій області.

Модератор: Олександр Янковський - журналіст, ведучий програми «Новини Приазов’я» на «Радіо Свобода».

Чому це цікаво?

Під час заходу відбудеться обговорення Стратегії когнітивної деокупації Криму, а також принципів та інструментів когнітивної деокупації тимчасово окупованих територій України.

Питання для дискусії:

  • Інструменти РФ для когнітивної окупації та динаміка змін на тимчасово окупованих територіях.
  • Стратегія когнітивної деокупації: основні підходи та інструменти.
  • Аналіз та оцінка ризиків для когнітивної деокупації; роль когнітивної деокупації у посиленні соціальної згуртованості.
  • Що потрібно для формування довгострокової політики когнітивної деокупації.

Довідково. Національна платформа стійкості та згуртованості започаткована у лютому 2018-го року. Її стратегічні пріоритети – це стійкість держави та суспільства, згуртованість та єдність.

За час своєї діяльності Національна платформа стійкості та згуртованості провела понад 90 публічних заходів на національному, регіональному та місцевому рівнях й залучила провідних міжнародних експертів з питань миробудування, перехідного правосуддя, інформаційної реінтеграції, соціальної згуртованості та національної єдності.

Цей захід буде організований в рамках проєкту «Забезпечення стійкості України в умовах зростання ризиків та наслідків війни», який реалізовується за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Акредитація обовязкова за тел.: +38 097 988 91 41, e-mail: natplatformdialogue@gmail.com

Реєстрація на подію за посиланням: https://forms.gle/kUF46YaUyQTDdAuT8

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

У Києві експерти обговорили Стратегію когнітивної деокупації Криму

В Україні півтора роки тому почали порушувати тему когнітивної деокупації Криму і сьогодні вже її обговорюють публічно на всіх рівнях.

На цьому наголосила представниця Президента в АРК Таміла Ташева під час публічної дискусії «Стратегія когнітивної деокупації або що Україна може протиставити політиці РФ на тимчасово окупованих територіях» в Укрінформі.

"Тема когнітивної деокупації вже увійшла в обіг публічного простору. Сьогодні її вже почали обговорювати публічно на всіх рівнях", - сказала вона.

За словами Ташевої, когнітивна деокупація - наскрізна тема через всі реінтеграційні процеси, яка стосується і питання формування кадрів, і організації роботи влади, а також несення відповідальності за злочини, скоєні РФ. Все це було включено до документа при його розробці, додала вона.

Ташева нагадала, що представництвом Президента в Криму була розроблена Стратегія когнітивної деокупації Криму та дорожня карта щодо її реалізації на 2024-2027 роки. Очікується, що цей документ буде найближчим часом затверджено на рівні уряду.

У свою чергу голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров запропонував у Стратегії когнітивної деокупації Криму більш чіткіше прописати питання щодо статусу Криму та вказати у плані з її реалізації конкретні дії з боку органів державної влади.

"Питання щодо статусу Криму, як на мене, має бути виписане більш чіткіше. І там, де план заходів, мають бути вказані конкретні дії з боку тих чи інших органів державної влади. Питання статусу Криму є надважливим, бо це питання створення умов для збереження кримськотатарського народу на власній землі або не створення", - сказав він.

Чубаров пояснив, що в цьому документі "неодноразово говориться про уникнення шкідливої політизації щодо статусу Криму. Але без політизації не обійтися. Тому не до кінця завершене консолідоване бачення авторів в нашому випадку знижує силу цієї Стратегії".

При цьому голова Меджлісу додав, що в цілому документ непоганий, але не має межі, щоб його вдосконалювати і намагатися знаходити ще більш результативні рішення.

Як повідомляв Укрінформ, представництво Президента в АРК у червні 2023 року презентувало візійний документ "Стратегія когнітивної деокупації Криму", розроблений на основі 22 анонімних інтерв'ю.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк