Презентація проєкту і посібника ЮНЕСКО «Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»

3 липня, 15:00 - презентація проєкту і посібника ЮНЕСКО «Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні».

Організатори: ЮНЕСКО, Міністерство культури та інформаційної політики України, Міністерство освіти і науки України, Національна комісія України у справах ЮНЕСКО, Кафедра ЮНЕСКО з наукової освіти та APS Net Schools in Ukraine.

Спікери: Анастасія Бондар - заступниця міністра культури та інформаційної політики України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації; Світлана Фіцайло - начальниця відділу змісту освіти, позашкільної та виховної роботи Міністерства освіти і науки України; Мін Чон Кім - директорка Відділу освіти 2030, ЮНЕСКО; Фуміко Охіната - відповідальна за впровадження Конвенції 2003 року, ЮНЕСКО; К’яра Децці Бардескі - голова Бюро ЮНЕСКО в Україні.

Чому це цікаво?

Для того, щоб підтримати охорону української живої спадщини, ЮНЕСКО спільно з центром розвитку «Демократія через культуру» та партнерами розпочали проєкт з інтеграції живої спадщини в освітній процес, на основі успішного європейського досвіду.

В межах пілотного проєкту 12 шкіл України реалізували пілотні проєкти з вивчення фізики, біології та літератури з використанням живої спадщини України. Результати зібрано в методичному посібнику для вчителів «Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні». Матеріал містить покрокові інструкції із залучення живої спадщини в освітній процес, а також 11 кейсів з пілотних шкіл в Україні та 10 кейсів з ЄС. Це допоможе вчителям додавати елементи живої спадщини громад в Україні в різні шкільні предмети, взявши за основу навчальний досвід місцевих знань, і сприяти збереженню живої спадщини.

Довідково: Проєкт підтримав Надзвичайний фонд спадщини ЮНЕСКО у співпраці з тренерами-фасилітаторами ЮНЕСКО та в партнерстві з Центром розвитку «Демократія через культуру», (неурядова організація, Київ, Україна), акредитована відповідно до Конвенції 2003 року.

Посилання на посібник: https://ich.unesco.org/en/documents/ukraine-resource-kit-for-teachers-on-teaching-and-learning-with-living-heritage-62320.

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ:  anna@ukrinform.com.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

У Києві презентували посібник ЮНЕСКО "Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні"

У Києві відбулася презентація посібника, створеного за підтримки ЮНЕСКО, "Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні", який покликаний інтегрувати живу спадщину в освітній процес.

Про підсумки проєкту на пресконференції в Укрінформі розповіла заступниця міністра культури та інформаційної політики України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Анастасія Бондар .

"Проєкт "Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні" стартував у листопаді 2022 року. Ініціатива була підтримана фондом ЮНЕСКО і реалізовувалася протягом 2023 року. Незважаючи на повномасштабну війну, до нас надійшло дуже багато заявок. Більше 30 шкіл подали заявки, але за правилами тільки 10 шкіл могли взяти участь у проєкті. Втім ЮНЕСКО пішло назустріч і додало ще дві школи до цього проєкту", - розповіла заступниця міністра.

Зокрема, додала вона, участь у реалізації проєкту та написанні посібника взяли школи як із великих, так і з малих населених пунктів - Києва, Одеси, Львова, Конотопа, Соловичів, Біляївки, Копичіва тощо.

Проєкт передбачає використання у навчальних матеріалах з різних предметів прикладів культурної спадщини України. Кожна школа обирала якийсь елемент зі своєї місцевості, на основі чого було підготовлено 11 кейсів, до роботи залучалися носії культурних практик, при створенні власних навчальних кейсів учасники проєкту відвідували музеї, спілкувалися з майстрами різних ремесел.

Так, як навела приклад Бондар, у Львівській українській гімназії на уроках логіки використовують гуцульський орнамент вишивки, петриківський розпис використовувався на уроках історії у Предславінській гімназії 56 м. Києва, клембівська вишивка - на уроках інформатики у Вінницькому ліцеї № 18 тощо.

Як зазначила на пресконференції начальниця відділу змісту освіти, позашкільної та виховної роботи Міністерства освіти і науки України Світлана Фіцайло, цінність проєкту полягає у його практичності.

"В ході реалізації проєкту були створені методологічні матеріали. Це своєрідна покрокова інструкція для вчителя як залучати живу спадщину в освітній процес і як використовувати елементи нематеріальної культурної спадщини в окремих предметах, які безпосередньо не стосуються мистецтва, історії чи літератури, в таких предметах, як фізика, математика, біологія", - сказала Фіцайло.

Також, за її словами, даний проєкт та посібник є важливою складовою реформ у сфері освіти та стане у пригоді тим здобувачам освіти, які через російське вторгнення вимушені перебувати за кордоном.

"В умовах реформи освіти, в умовах повномасштабної російської агресії, коли значна кількість дітей знаходиться за кордоном, цей проєкт набуває ще більшого значення. Щоб не втратити звʼязок з Україною, ми організовуємо їм дистанційне навчання, створюємо спеціальні програми. Ці матеріали також будуть корисними для забезпечення доступу до української освіти, до української культурної спадщини", - додала чиновниця.

Як зазначила на пресконференції директорка відділу освіти 2030, ЮНЕСКО Мін Чон Кім, імплементування живої української спадщини в дисципліни, які прямо не пов'язані з нею, дасть змогу не тільки зберегти її, а й полегшити опанування шкільних предметів, і додала, що організатори очікують, що даний проєкт зможе утвердити українську ідентичність серед молоді.

"Це є свідченням формування стійкості та сприяє формуванню ідентичності та її неперервності серед учнів та студентів, що є вкрай важливим в умовах нестабільності", - сказала Мін Чон Кім.

Проєкт реалізовувався у співпраці ЮНЕСКО, Міністерства культури та інформаційної політики, Міністерства освіти і науки, Національної комісії України у справах ЮНЕСКО, Кафедри ЮНЕСКО з наукової освіти та APS Net Schools in Ukraine.

Відео:

 Замовити фото натисніть тут - Фотобанк