Спецоперація «Рибалка»

3 липня, 11:30 - пресконференція про проведення спецоперації “Рибалка” Легіоном “Свобода Росії” спільно з проєктом “Хочу жить”

Організатор: Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

Учасники: Андрій Юсов - представник ГУР; Віталій Матвієнко - спікер проєкту «Хочу жить!»; колишній російський матрос з позивним «Гога», який перейшов на бік України.

Чому це важливо?

На початку квітня 2024 року в інформаційному просторі з'явилася інформація щодо позаштатної ситуації на малому ракетному кораблі “Серпухов” у м. Балтійськ Калінінградської області, внаслідок якої корабель отримав суттєві пошкодження та був відправлений в доки на ремонт.

Насправді “позаштатна ситуація”  — це результат спеціальної операції “Рибалка”, яка була організована та проведена патріотами вільної Росії зі складу Легіону “Свобода Росії” та проєктом “Хочу жить”. Саме російські громадяни стали виконавцями цієї зухвалої та ризикованої спецоперації, яка заподіяла суттєвої шкоди морському флоту РФ та принизливо показала дійсний стан справ в російській армії.

У 2023 році до сил спротиву Легіону “Свобода Росії” долучився патріот вільної та демократичної Росії, який був активним противником путінського режиму. Тривалий час, із загрозою для власного життя, він надавав важливу інформацію будучи діючим військовослужбовцем Балтійського флоту з допуском до держтаємниці. 

Після того, як перебування на кораблі та подальша робота в інтересах сил спротиву стала загрозливою, були сплановані та проведені активні дії. В результаті проведеної диверсії вдалось зсередини зруйнувати приміщення судна і повністю знищити засоби зв’язку та автоматизації. Наразі є підтвердження, що корабель зазнав суттєвих ушкоджень та потребує тривалого і вартісного ремонту. 

МРК “Серпухов” проєкту 21631 “Буян-М” — це один і найсучасніших ракетних катерів у складі флоту агресора, який був спущений на воду у 2015 році. Сам ракетний крейсер здатний використовувати ракети “Калібр” та “Онікс” і саме тому його виведення з бойового чергування є вкрай важливим фактом для Сил оборони України.

Після того як патріот здійснив диверсію він забрав секретні матеріали та був безпечно виведений з території РФ завдяки професійній роботі спеціалістів проєкту “Хочу жить”. Нині колишній російський матрос перебуває на території України та продовжує боротьбу проти режиму Путіна у складі Легіону “Свобода Росії”.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

ГУР під час спецоперації «Рибалка» пошкодило корабель «Серпухов» і отримало секретні дані про Балтійський флот Росії 

У ході спецоперації «Рибалка» Головному управлінню розвідки Міністерства оборони вдалося пошкодити російський ракетний корабель «Серпухов» і отримати секретні дані про Балтійський флот і військово-промисловий комплекс Російської Федерації.

Про це повідомили під час пресконференції в Укрінформі представник ГУР Андрій Юсов, спікер проєкту «Хочу жить!» Віталій Матвієнко і колишній російський матрос з позивним «Гога», який перейшов на бік України.

«На початку квітня цього року з’явилася інформація про інцидент, задимлення з малим ракетним кораблем «Серпухов», який в складі Балтійського флоту і знаходиться на базі у місті Балтійськ. Зараз ми можемо сказати, що це була частина операції «Рибалка», яка тривала з 2023 року», - зазначив Юсов.

За його словами, внаслідок цієї операції «була отримана велика кількість важливої інформації, яка допомагає українським Силам безпеки і оборони, і щонайменше на пів року виведено з ладу сучасний малий ракетний корабель «Серпухов», який був уведений на бойове чергування у 2015 році».

Юсов поінформував, що здійснити операцію допоміг колишній російський військовослужбовець, матрос з позивним «Гога», який став членом добровольчого легіону «Свобода Росии». Зокрема, у 2023 році він вийшов на зв’язок з ГУР через проєкт «Хочу жить!» і у рамках співпраці погодився вивести з ладу ракетний корабель «Серпухов», на якому проходив службу, а також передав українській розвідці секретну інформацію про Балтійський флот і військово-промисловий комплекс Росії.

«Ворог до кінця не розуміє, що саме опинилося у нас, про що ми дізналися», - зазначив Юсов.

Він наголосив, що виведений з ладу корабель «Серпухов» є носієм ракет типу «Калібр» і «Онікс», якими ворог б’є по українській території.

«Це перша наша операція на Балтійському флоті. Для ворога вона стала шоком і великою несподіванкою. Після цієї операції відбулися перестановки, розслідування, покарання у середині Балтійського флоту. Зрозуміло, що певні голови там полетіли», - сказав Юсов.

Він назвав цю операцію ще одним успішним кроком легіону «Свобода России», який демонструє, що росіяни в середині країни готові боротися проти путінського режиму.

При цьому безпечний вихід матроса «Гоги» був окремою операцією. Зараз він перебуває в Україні і готовий у складі легіону «Свобода России» разом із Силами безпеки України продовжити боротьбу з режимом російського диктатора Володимира Путіна, зазначив Юсов.

Своєю чергою колишній російський матрос «Гога» розповів, що прослужив на Балтійському флоті 11 років. А у 2022 році, коли почалася повномасштабна війна, він став єдиним військовим на своєму кораблі, хто виступив проти війни і не приховував своїх поглядів.

«Я спробував звільнитися, повідомив, що не можу служити в армії. Командир був у шоці, коли це прочитав. Командир мене одразу відправив на психологічне дослідження, він подумав, що я якийсь ненормальний, якщо йду проти російської влади. Він відправив мене до психолога, психіатра, передав мій рапорт командуванню і прокуратурі – в усі інстанції, щоб вирішити, що зі мною робити далі», - зазначив росіянин.

Зрештою, за словами матроса «Гоги», прокуратура порушила проти нього адміністративну справу. «Прокурор прочитав рапорт про моє звільнення, сказав, що робити так не можна, і це перше й останнє попередження. І відпустив мене. До мене не було застосовано ніяких санкцій. Я продовжив далі служити на своєму кораблі», - розповів колишній російський матрос.

Після цього він намагався звільнитися через суд, проте його теж не звільнили. У 2023 році він зв’язався з проєктом «Хочу жить!» і став співпрацювати з Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України.

Як повідомляв Укрінформ, у 2023 році ГУР провело спецоперацію «Бариня», в результаті якої вдалося завербувати російського кадрового військового.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк