“Кар'єрний старт. Програма молодіжної гарантії”: оголошення першого грантового конкурсу УМФ

5 липня, 12:00 - брифінг на тему: «Оголошення першого грантового конкурсу УМФ: “Кар'єрний старт. Програма молодіжної гарантії”.

Організатори: Український молодіжний фонд, Міністерство молоді та спорту України.

Учасники: Андрій Чесноков - заступник міністра молоді та спорту України; Дмитро Твердохліб - директор Українського молодіжного фонду; Тарас Деркач - координатор програм з розвитку молоді Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ). 

Коротко. Грантовий конкурс «Кар’єрний старт. Програма молодіжної гарантії» спрямований на підтримку української молоді віком від 16 до 21 року, яка хоче отримати перше офіційне працевлаштування за спеціальністю та роботодавців, готових прийняти на роботу випускників професійно-технічних навчальних закладів без досвіду. Програма охопить, зокрема, Київську, Чернігівську, Житомирську, Харківську, Львівську, Закарпатську та Волинську області, а також чотири великі міста південно-східного регіону. Загальний бюджет програми становить 4 066 260 грн, з максимальною сумою гранту до 380 000 грн.

Під час брифінгу буде оголошено про старт першого грантового конкурсу Українського молодіжного фонду: “Кар'єрний старт. Програма молодіжної гарантії”», що реалізується у партнерстві з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва і розвитку Німеччини (BMZ) через німецький державний банк розвитку KfW.

Довідково. Український молодіжний фонд — державна установа, створена у 2023 році для підтримки ініціатив української молоді через прозорі конкурси, а також з метою виконання окремих завдань молодіжної політики.

Місія Українського молодіжного фонду спрямована на забезпечення суб'єктів молодіжної роботи необхідними фінансовими, інформаційними, консультаційними ресурсами на основі конкурентної моделі та створення можливостей для молодих людей бути ключовими учасниками розвитку України.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ:  anna@ukrinform.com.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

В Україні започаткували грантовий конкурс з метою працевлаштування випускників закладів профтехосвіти

Започаткований в Україні грантовий конкурс “Кар'єрний старт. Програма молодіжної гарантії” має на меті допомогти молоді отримати перше офіційне працевлаштування та одночасно підтримати роботодавців.

Про це йшлося на презентації конкурсу в Укрінформі.

«Цей конкурс дасть змогу молодим українцям, які тільки здобули професійно-технічну освіту, отримати перше робоче місце і зробити свій внесок у перемогу на економічному фронті», - сказав заступник міністра молоді та спорту Андрій Чесноков.

За його словами, конкурс підтримує один із пріоритетів діяльності Міністерства молоді та спорту на 2024-2025 роки – посилення економічної спроможності молоді, підвищення рівня економічної самостійності через створення нових чи додаткових робочих місць. Водночас це дасть змогу підтримати роботодавців, для яких діють і податкові пільги

«Ми хочемо, щоб молоді українки і українці брали активнішу участь у розбудові країни, її економіки, відбудові в умовах війни з Російською Федерацією. І тому, на моє переконання, цей конкурс, який націлений на підтримку молодих людей віком від 16 до 21 року, які хочуть отримати перше офіційне працевлаштування за спеціальністю, та роботодавців, готових прийняти на роботу випускників професійно-технічних навчальних закладів без досвіду, є прекрасною нагодою для цього», - зауважив заступник міністра.

Своєю чергою директор Українського молодіжного фонду Дмитро Твердохліб зазначив, що загальний бюджет гарантування сягає майже 4 млн гривень, мінімальна сума гранту 76 тисяч гривень, максимальна - 380 тисяч. «Різниця між цими сумами полягає в кількості молодих людей, які зможуть протягом проєкту роботодавці працевлаштувати», - сказав він.

Проєкт передбачає працевлаштування молодих людей, менторську підтримку із можливістю продовження роботи на підприємстві, в установі, компанії, залучення до корпоративної культури.

«Грант зможуть отримувати юридичні особи незалежно від організаційно-правової форми. Єдиними критеріями до них є те, що в складі працівників цієї компанії, юридичної особи, повинно бути не менше ніж 30% працівників віком до 35 років. І подаватися можуть будь-які юридичні особи, крім громадських об’єднань та закладів освіти. Також можуть подаватися фізичні особи-підприємці, в яких у штаті працює не менше ніж 30% молодих людей», - сказав Твердохліб.

За його словами, очікується у межах пілотного проєкту працевлаштування 65 молодих людей.

«Буде підтримано більше ніж 15 проєктів і понад 150 молодих людей загалом візьме участь у цій програмі», - додав директор УМФ.

Програма охоплює Київську, Чернігівську, Житомирську, Харківську, Закарпатську та Миколаївську області, а також міста Запоріжжя, Кривий Ріг, Кропивницький, Луцьк, Львів і Полтаву.

Координатор програм з розвитку молоді Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) Тарас Деркач пояснив, що під час обрання регіонів для участі у програмі враховували географічне розташування, економічне становище розвинених підприємств.

«З іншого боку, це ті регіони, які були проаналізовані нашими партнерами з Німеччини, і які є певним чином модельними, в яких ми бачимо, як ЮНІСЕФ, також можливість змоделювати не лише інвестиції з точки зору працевлаштування молоді, але також різних соціальних сфер, - тобто всебічної підтримки дітей, підлітків, у тому числі з точки зору освіти, гігієни, захисту дітей тощо. Тобто ми дивимося на них ще й через призму того, як напрацювати комплексну модель і вже на прикладі цих регіонів масштабувати зусилля для того, аби зробити власне відновлення і розвиток України більш комплексним і ефективним», - зазначив Деркач.

Заявки від роботодавців на участь у конкурсі вже приймаються, подати їх можна до 10.00 7 серпня.

Проєкти реалізуватимуться в цьому році з вересня-жовтня.

Перший грантовий конкурс Українського молодіжного фонду “Кар'єрний старт. Програма молодіжної гарантії”» реалізується у партнерстві з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва і розвитку Німеччини (BMZ) через німецький державний банк розвитку KfW.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк