Роль прифронтового бізнесу в перемозі. Як забезпечити його підтримку

10 липня, 11:00 - пресконференція на тему: «Роль прифронтового бізнесу в перемозі. Як забезпечити його підтримку».

Організатор: Мережа захисту національних інтересів «Ants».

Учасники: Олександр Тимчук - директор «ПФ Тімвел»; Наталя Калініченко - депутат Білопільської міської ради, редакторка газети “Білопільщина”; Денис Марчук - заступник голови Всеукраїнської аграрної ради; Юрій Ганущак - директор ГО “Інституту розвитку територій” (онлайн).

Модератор: Ілля Несходовський - керівник аналітичного напряму «АНТС».

Питання до обговорення: 

  • Які проблеми має бізнес, що працює на прифронтових територіях?
  • Які умови потрібні для забезпечення стійкості та розвитку підприємств на прикордонних територіях?
  • Можливість реалізації податкових пільг для підприємств на прифронтових територіях.
  • Як забезпечити кредитування за програмою 5-7-9%?
  • Участь прифронтового бізнесу в програмах єВідновлення.

Коротко. Підприємці Сумщини з перших днів повномасштабного вторгнення стали на захист своєї землі, організували спротив і взяли на себе важливі оборонні, а іноді й державні функції. Перші кроки влади щодо оподаткування та зменшення перевірок допомогли бізнесу вижити в надскладних умовах. Проте, чому зараз для прикордонної території, яка щодня зазнає обстрілів, немає спеціальних умов? Навпаки, відновилися необґрунтовані перевірки та тиск. Учасники пресконференції зосередяться на вирішенні цих питань.

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Прифронтовий бізнес потребує окремих програм держпідтримки - експерт

Держава має допомагати бізнесу, що працює на прифронтових територіях, інакше він постійно програватиме конкуренцію підприємствам з інших районів.

Про це на пресконференції в Укрінформі «Роль прифронтового бізнесу в перемозі. Як забезпечити його підтримку» сказав керівник аналітичного напряму Мережі захисту національних інтересів АНТС Ілля Несходовський.

За його словами, підприємці у прифронтових регіонах потерпають як від спільних для всього вітчизняного бізнесу проблем, так і від специфічних, спровокованих посиленими воєнними ризиками.

«Значні виклики пов’язані з постійними обстрілами. Це серйозний ризик для виробничих потужностей, для матеріальних цінностей. Є ризики, пов'язані із тим, що на ці території можуть проникати диверсійні групи. Є й багато інших викликів, які суттєво обмежують економічну діяльність. Стосується це і спільної для всієї країни проблеми відключення електроенергії, необхідності купівлі генераторів і пального для безперебійної роботи, і викликів, які не такі суттєві для всієї країни, а саме - з відпливом населення. Йдеться і про зменшення попиту на продукцію, розраховану на місцевого споживача, і про масовий переїзд та мобілізацію працівників», - деталізував експерт.

Він наголосив, що держава має зробити все, щоб мінімізувати вплив цих та інших проблем, бо ресурсу місцевих органів влади замало.

«Тому в цих питаннях потрібна ще й підтримка держави. Потрібні спеціальні державні програми, мають застосовуватися нові і вже апробовані підходи, які допоможуть підтримати бізнес, який перебуває в особливо складних умовах. Інакше він апріорі програватиме підприємцям з віддалених від лінії фронту регіонів», - переконаний Несходовський.

Учасники пресконференції особливо наголошували на обмеженості доступу бізнесу з прифронтових територій до державних програм пільгового кредитування.

«Є хороша програма «Доступні кредити 5-7-9%» на придбання підприємствами техніки, з частковим відшкодуванням банківських відсотків. Нам запропонували взяти в ній участь. Ми подали заявку, але до кредиту так і не дійшло. Адже в березні нашій території надали статус прифронтової зони. Це звільняє бізнес від земельного податку, проте інших преференцій не надає. Навпаки, коли банки розглядають заявки на кредити, всі звертають увагу на такий статус й відмовляються надавати позики підприємству із зони посиленого ризику», - розповів директор «ТФ Тімвел» (Сумщина) Олександр Тимчук.

Натомість держава, на його думку, мала б навпаки концентруватися на кредитній підтримці бізнесу з прифронтових районів, який, в тому числі, бере участь і в будівництві фортифікацій та захисних споруд.

Як повідомлялося, у квітні Кабінет Міністрів ухвалив постанову, що розширила можливості фінансування із держкошторису для компенсації втрат місцевих бюджетів, які надають пільги бізнесу на прифронтових територіях. Загальний обсяг додаткової дотації на 2024 рік - 33,4 млрд грн. Йдеться, зокрема, про компенсацію втрат місцевих бюджетів унаслідок надання пільг зі сплати податку на нерухомість, плати за землю та єдиного податку.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк