На розвиток сільської медицини у бюджеті заклали 4 мільярди - Зубко

Віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко заявив, що для розбудови сільської медицини у бюджеті закладено 4 млрд грн.

Про це він сказав на нараді щодо розвитку системи охорони здоров'я у сільській місцевості, інформує Урядовий портал.

Зокрема, віце-прем'єр підкреслив, що загальна концепція програми розвитку системи охорони здоров'я у сільській місцевості полягає не лише в прийнятті законодавчої бази і розбудові інфраструктури, а насамперед - у новій якості послуг.

«Це також впровадження телеметричних послуг та технологій. У Верховній Раді зареєстрували ініційований Президентом Петром Порошенком проект закону №7117 "Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості". Програма також вже отримала фінансову підтримку. У бюджеті закладено 4 млрд гривень для розбудови первинної сільської медицини», - зазначив Зубко. 

Читайте також: Зубко не виключає, що опалювальний сезон стартує раніше

Він також повідомив, що спільно з профільними відомствами необхідно напрацювати маршрутну карту завдань із забезпечення якісної сільської медицини.

«Мінрегіон проаналізував діючу мережу первинної медицини. Сьогодні у майже 23 тисячах сіл та селищ наявні 16 700 амбулаторій та ФАПів... Але стан їхній дійсно вражає, він жахливий. Лише у 28% цих закладів є водозабезпечення, третина з яких - це колодязі. Лише у 18 % - є санвузли! Первинна медицина на селі має бути якнайшвидше реформована, якість медичної послуги наближена до людини й мати зовсім іншу якість", - зауважив Зубко.