На Харківщині введуть E-ticket для пільговиків

До червня 2018 року в Харківській області збираються ввести єдиний електронний квиток для обліку перевезень пасажирів пільгових категорій.

Це питання, повідомляє кореспондент Укрінформу, обговорено на зборах Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області, що відбулися у Люботині під Харковом.

"Реалізація цього проекту дозволить вести облік перевезень пільговиків міжміським, приміським автомобільним, а також залізничним транспортом. Наразі витрати на перевезення таких пасажирів - стаття витрат і зобов'язання місцевих бюджетів, хоча до недавнього часу це здійснювалося за кошти держави. У 2017 році місцеві бюджети відшкодували перевізникам 18 млн грн, у тому числі, автоперевізникам - 14 млн грн, залізничникам - 3,7 млн грн. Така компенсація покриває лише 14 відсотків витрат на перевезення пільговиків", - відзначив президент Асоціації, голова Харківської облради Сергій Чернов.

За його словами, недофінансування пояснюється відсутністю системи справедливого обліку.

"Питання треба передусім врегулювати на державному рівні. Неприйнятна ситуація, при якій в країні 142 пільгових категорії і дві третини населення країни - пільговики", - відзначив Чернов.

За його словами, жодна успішна держава світу не дозволяє собі таку кількість пільг: "Ми повинні здійснити ретельну ревізію у цій сфері".

Читайте також: Від радянської до європейської моделі залізничного транспорту в Україні

У ході зборів також обговорено можливість введення спочатку пілотного проекту.

Відповідна ініціатива місцевих громад, пообіцяв Чернов, буде "якісно відпрацьована з фахівцями".

Як повідомляв раніше Укрінформ, 1 грудня у Харкові введено в дію систему єдиного електронного проїзного квитка для оплати проїзду в наземному електротранспорті. На зупинках громадського транспорту встановлено 323 термінали.

Станом на 5 грудня виведено з ладу 33 термінали E-ticket загальною вартістю понад 0,5 млн грн: вандали заливають термінали монтажною піною, клеєм або зубною пастою. Пошкоджені термінали здали в ремонт.

З 1 січня, обіцяють у міськраді, систему запустять і в Харківському метрополітені.