Кабмін затвердив перелік випадків, за яких медзаклади можуть брати плату за послуги

Кабінет міністрів затвердив перелік випадків, за яких заклади охорони здоровʼя державної та комунальної форми власності можуть надавати послуги з медичного обслуговування населення за плату.

Про це в Телеграмі повідомив постійний представник Кабінету міністрів у Верховній Раді Тарас Мельничук за підсумками засідання уряду, передає Укрінформ.

«Установлено, що заклади охорони здоровʼя, що діють в організаційно-правовій формі державної або комунальної установи, можуть провадити додаткову (господарську) діяльність, передбачену їх статутами, і самостійно встановлювати плату за неї. Передбачено, що у державних та комунальних закладах охорони здоров'я: перелік послуг з медичного обслуговування населення, що можуть надаватися за плату від юридичних і фізичних осіб, їх вартість оприлюднюються на вебсайті закладу охорони здоровʼя та розміщуються на інформаційних стендах всередині закладу охорони здоровʼя», - йдеться у повідомленні.

Як додали в МОЗ, рішення, ухвалене на засіданні Кабміну, набуде чинності з 1 січня 2025 року.

Міністерство також повідомило, в яких випадках оплачуються медичні послуги:

  • при зверненні без направлення лікаря (крім випадків, коли направлення на послугу не вимагається)
  • при наданні медпослуг за договорами з юридичними особами;
  • у закладах охорони сектору безпеки і оборони та Державного управління справами тим, хто не належить до прикріпленого контингенту;
  • якщо послуги не покриваються Програмою державних гарантій (перелік безоплатних послуг буде чітко визначено).

Додатково оплачуються послуги в таких випадках:

  • надання медпослуг вдома на бажання пацієнта (якщо це не обумовлено його станом);
  • можливість обрати лікаря для планової спеціалізованої допомоги;
  • перебування в палаті з підвищеним комфортом за запитом пацієнта.

Усі медичні заклади мають розмістити на своїх сайтах та інформаційних стендах повний перелік платних медичних послуг із зазначенням їх вартості та безоплатних послуг, що надаються в межах Програми державних гарантій.

Надання платних послуг має бути оформлене відповідними документами та внесене до електронної системи охорони здоров'я із зазначенням джерела оплати, а розрахунок здійснюватиметься виключно в безготівковій формі.

Читайте також: Послугою лікування безпліддя за Програмою медгарантій цьогоріч скористалися 255 жінок

Водночас визнано такою, що втратила чинність, постанову КМУ від 17.09.1996 №1138 «Про затвердження переліку платних послуг, які надаються в державних і комунальних закладах охорони здоровʼя та вищих медичних навчальних закладах».