Послугою лікування безпліддя за Програмою медгарантій цьогоріч скористалися 255 жінок

Послугою лікування безпліддя за Програмою медгарантій цьогоріч скористалися 255 жінок

Укрінформ
З початку року послугою лікування безпліддя методом екстракорпорального запліднення у межах Програми медгарантій скористалися 255 жінок.

Про це Укрінформу повідомили в Національній службі здоровʼя.

"Загалом 255 пацієнток вже скористалися послугою безоплатно. З початку року 71 жінка, яка отримувала медичні послуги з лікування безпліддя за Програмою медичних гарантій, вже завагітніла", – повідомили в НСЗУ.

Як зазначили у Нацслужбі здоровʼя, лікування безпліддя у цьому році було вперше включено у Програму медичних гарантій.

Отримати послугу можуть жінки зі встановленим діагнозом "безпліддя". Наразі цю послугу надають у 15 медзакладах, які мають договір з НСЗУ за відповідним пакетом, у Києві, Львівській, Одеській, Дніпропетровській, Івано-Франківській та Рівненській областях.

Держава сплачує за один цикл штучного запліднення понад 60 тис. грн. Загалом на лікування безпліддя у бюджеті Програми медгарантій на цей рік закладено понад 1,8 млрд грн.

Читайте також: В Україні 68 медзакладів можуть надавати психіатричну допомогу вдома - МОЗ

Безоплатна медична допомога в межах пакета "Лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій (запліднення іn vitro)" передбачає:

  • оцінювання результатів попередніх обстежень, огляд та консультування пацієнтів щодо доцільності лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій (ДРТ);

  • проведення контрольованої медикаментозної стимуляції яєчників у жінки, яка підлягає лікуванню за допомогою ДРТ;

  • проведення аспірації вмісту фолікулів яєчників під контролем ультразвукового дослідження та пошук ооцитів у фолікулярній рідині жінки, яка підлягає лікуванню за допомогою ДРТ;

  • знеболення етапу трансвагінальної аспірації фолікулів яєчників, консультація анестезіолога;

  • отримання сперми від чоловіка жінки, яка має показання до лікування безпліддя за допомогою ДРТ, а також спеціальна обробка сперми та підготовка її до запліднення;

  • здійснення етапу запліднення яйцеклітин та культивування отриманих ембріонів;

  • ембріотрансфер;

  • контроль за станом пацієнтки до настання вагітності;

  • ультразвукове дослідження органів малого таза пацієнтки;

  • вибір схеми стимуляції, лікарських засобів, корекція їх доз з урахуванням індивідуальних особливостей пацієнтки, результатів клінічного, ультразвукового обстеження та моніторингу;

  • забезпечення лікарськими засобами для проведення всіх етапів циклу ДРТ;

  • преімплантаційна медико-генетична діагностика ембріона за медичними показаннями тощо.

Повний обсяг медичної допомоги можна переглянути за посиланням.

Читайте також: НСЗУ запустила електронну карту місць надання медпослуг

Щоб отримати безкоштовну послугу з лікування безпліддя, необхідно взяти електронне направлення від медичного закладу, де створено спеціальний мультидисциплінарний консиліум, який скеровує повнолітніх на лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій за Програмою медичних гарантій.

При цьому пацієнтці чи пацієнту має бути встановлений діагноз "Жіноче безпліддя", "Чоловіче безпліддя". Лікування можливо як в амбулаторних умовах, так і на умовах стаціонару, зокрема денного – залежно від призначень лікаря. Медичний заклад гарантує конфіденційність лікування.

Як наголошують в НСЗУ, вік пацієнтки на момент початку циклу має бути не більше 40 років.

Знайти найближчий заклад, який має відповідний договір із НСЗУ за пакетом, можна, зателефонувавши в контакт-центр НСЗУ за номером 16-77 або скориставшись інформаційною панеллю (дашбордом) "Укладені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій".

Як повідомляв Укрінформ, з 1 січня 2024 року в Україні почала діяти Програма медичних гарантій на 2024 рік. У поточному році Програма медгарантій включає 44 пакети медичних послуг. На її реалізацію заплановано 158,7 млрд грн.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-