В Україні 68 медзакладів можуть надавати психіатричну допомогу вдома - МОЗ

В Україні 68 медзакладів можуть надавати психіатричну допомогу вдома - МОЗ

Укрінформ
В Україні при 68 медзакладах діють мобільні мультидисциплінарні команди, які надають психіатричну допомогу за місцем перебування хворого.

Послуги - в межах пакету Програми медгарантій «Психіатрична допомога дорослим та дітям, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами». Про це йдеться у розʼясненні на сайті Міністерства охорони здоровʼя, передає Укрінформ.

«Щоб отримати послуги в межах пакета, необхідно мати направлення лікаря, з якими підписано декларацію, або ж направлення психіатра. Також у пацієнта має бути встановлений діагноз психічного чи неврологічного розладу. З направленням звернутися у медичний заклад, що має договір із НСЗУ за пакетом «Психіатрична допомога дорослим та дітям, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами». У 2024 році таких медзакладів - 68», - йдеться у розʼясненні.

Як зазначають в МОЗ, такі послуги надають пацієнтам із розладами психіки та поведінки, які не мають гострого перебігу захворювання і потребують спостереження з боку психіатра.

Мобільні мультидисциплінарні команди орієнтовані на надання допомоги пацієнтам, яких виписали після стаціонарного лікування. Вони виїжджають до людей із розладами психіки та поведінки, там де вони перебувають. До складу такої команди входять психіатр (та/або дитячий психіатр), психолог або психотерапевт та медсестра.

В межах пакету пацієнти можуть отримати наступні послуги: огляд мультидисциплінарною командою та надання психіатричної та психосоціальної допомоги; формування індивідуального плану лікування і реабілітації; підтримку у дотриманні плану лікування й реабілітації, моніторинг за побічною дією ліків та корекцію лікування у разі потреби; оцінку соматичного стану та видачу е-направлень (за наявності показань) для надання спеціалізованої медичної допомоги.

Читайте також: У межах Програми медгарантій українці можуть отримати до 20 психосоціальних послуг

Психіатрична допомога надається за місцем перебування пацієнтів. Також за погодженням з пацієнтами чи їхніми рідними така допомога може надаватися за місцем базування мультидисциплінарної команди. Крім того, пакетом передбачена можливість консультування пацієнта/пацієнтки телемедичними засобами.

Знайти контакти цих лікарень можна на дашборді НСЗУ.

Як повідомляло, з 1 сісячня 2024 року в Україні почала діяти Програма медичних гарантій на 2024 рік. У поточному році Програма медгарантій включає 44 пакети медичних послуг. На її реалізацію заплановано 158,7 млрд грн.

Фото: Freepik

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-